Opština Bečej je, kažu iz preduzeća „Potisje“ Bečej, prva u Srbiji koja je u potpunosti pokrivena kontejnerima za primarnu selekciju otpada.

Prema rečima direktora Potisja Zoltana Feješa, kroz partnersto sa Ekostar pak-om okončana je prva faza razvoja primarne i sekundarne selekcije u ovoj opštini, dve godine pre predviđenog roka. Veliku pomoć, kako napominje, opština je imala i od lokalnih kompanija i preduzetnika.

Saradnja lokalnih komunalnih preduzeća i nacionalnog operatera za reciklažu od ključnog je značaja za povećanje količina sekundarnih sirovina koje se prikupljaju, sortiraju i isporučuju reciklerima, tvrdi direrektorka Ekostar pak-a Bojana Perić. Četvorogodišnje partnerstvo nacionalnog operatera i komunalnog preduzeća rezultiralo je sa više od 500 tona ambalažnog otpada poslatog na reciklažu.

Neće se stati sa postavljenih 800 „žutih“ kontejnera, čija je pojedinačna cena oko 220 evra bez pripadajućeg poreza. Iako postupak nije još uvek finansijski isplativ za preduzeće, samo to što se otpad selektuje na izvoru nastanka dovoljno je da se od njega ne odustane. Inače, i količine selektovanog otpada rastu, a to je doprinos građana koji sve revnosije razvrstavaju ambalažni otpad, poput plastičnih flaša od vode, piva, ambalaže od sokova, mleka, jogurta, kartona, staklene ambalaže, limenki, konzervi…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име