Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je Norbert Kovač, do pre dva dana direktor Javnog preduzeća „Komunalac“ Bečej, više puta povredio Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije i doveo sebe u sukob interesa. Kovaču je zbog povreda zakona izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije direktora JP „Komunalac“ Bečej.

U Rešenju Agencije za borbu protiv korupcije od 26. septembra 2016. godine navodi se da je Norbert Kovač postupio suprotno odredbama člana 35. stav 1. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije na taj način što nije u roku od 30 dana od dana imenovanja na javnu funkciju direktora JP „Komunalac“ Bečej preneo svoja upravljačka prava u privrednom društvu „Origo – commerce“ DOO iz Bačkog Petrovog Sela, čiji je vlasnik, na drugo pravno ili fizičko lice koje nije povezano lice, da ih ono, u svoje ime, a za račun funkcionera, vrši do prestanka javne funkcije.

Pored toga, Kovač je postupio suprotno odredbama člana 27. i 32. stav 1. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije na taj način što je Javno preduzeće „Komunalac“ od 2013. do 2015. godine poslovno sarađivalo sa privrednim društvom „Origo – commerce“ DOO iz Bačkog Petrovog Sela, čiji je vlasnik, a da o sukobu interesa koji je imao u navedenoj situaciji nije obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije.

Naime, Agencija je iz dokumentacije javnog preduzeća od 16. decembra 2015. godine, koja sadrži i analitičke kartice, utvrdila da je u periodu od 2013. do 2015. godine između JP „Komunalac“ i „Origo – commerce“ postojala poslovna saradnja i da je ostvaren ukupan promet od 262.250 dinara.

Sarađujući sa firmom čiji je vlasnik, kao direktor „Komunalca“, Kovač je doveo sebe u sukob interesa, „podređujući javni interes privatnom i koristeći javnu funkciju za sticanje koristi za sebe i povezano lice, i na taj način ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, suprotno odredbama člana 27. Zakona o Agenciji“, piše u Rešenju.

Mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije direktora JP "Komunalac" Bečej
Mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije direktora JP „Komunalac“ Bečej

Inače, Rešenje Agencije je 3. oktobra 2016. godine stiglo na adresu Skupštine opštine Bečej, devet dana uoči održavanja sednice Skupštine opštine Bečej na kojoj je trebalo da se konstatuje ostavka Kovača, potom da odbornici za v.d. direktora „Komunalac“ Bečej imenuju Željka Plavšića, ali i da lokalni parlament usvoji Odluku o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora JP „Komunalac“ Bečej.

Na pitanje zašto Rešenje Agencije nije bilo sastavni deo dnevnog reda 7. sednice SO Bečej održane 12. oktobra, na primer u formi informacije, kako bi se na taj način odbornici neposredno, a potom i građani opštine Bečej, upoznali sa njenim sadržajem, predsednik Skupštine opštine Bečej Nenad Tomašević odgovora da je Kovač podneo ostavku mnogo pre nego što je rešenje stiglo.

-Mi smo kadrovsku komisiju, ako se ne varam, takođe imali pre nego što je to stiglo i gde smo mi tu njegovu ostavku verifikovali. On je neopozivu ostavku podneo iz ličnih razloga, nije naveo zašto, rekao je Nenad Tomašević.

Podsetimo da je Norbert Kovač ostavku na funkciju direktora Javnog preduzeća „Komunalac“ Bečej podneo Norbert Kovač podneo 12. septembra ove godine. Kako je tri dana nakon tog čina za portal MojBečej.rs rekao, ostavku je podneo iz ličnih razloga, jer ima privatne poslovne planove koji će zahtevati više vremena i angažmana. Kovač je ostavku podneo nešto više od godinu dana pre isteka četvorogodišnjeg mandata.

Kovaču je zbog povreda Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije direktora JP „Komunalac“ Bečej, dok troškove objavljivanja snosi Norbert Kovač.

U Rešenju Agencije za borbu protiv korupcije stoji i da izreka i sažeto obrazloženje moraju biti objavljeni u Službenom glasniku Republike Srbije i Službenom listu opštine Bečej.

Međutim, poslednji objavljeni broj Službenog lista opštine Bečej je broj 18, i on sadrži akte koji su osvojeni na poslednjoj, 7. sednici SO Bečej, što znači da je najranije ažuriran nakon sednice 12. oktobra, ali Rešenja Agencije za borbu protiv korupcije u postupku koji se vodio protiv Kovača u njemu nema, a nema ga ni u prethodnim brojevima.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Otvoreno o korupciji: Za više transparentnosti i odgovornosti u potiskim javnim finansijama“, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име