Ultrazvuk kukova kod beba je precizna dijagnostička metoda za otkrivanje razvojnog poremećaja kuka. Savetuje se da se prvi UZ kukova uradi u prvom mesecu bebinog života, naročito ako pedijatar-neonatolog kliničkim pregledom posumnja na neki od razvojnih poremećaja kuka, takav pregled pruža vam ambulanta Polomed u Bečeju.

Ovaj pregled nije bolan i neprijatan, kratko traje i bebe ga odlično podnose, te se može ponavljati više puta u različitim vremenskim intervalima. Beba se postavi prvo na jedan bok sa lako savijenim nogama u kolenima, a zatim i na drugi bok. Jedini diskomfort moze izazvati dodir hladnog gela pri prislanjanju sonde u regiji kuka bebe.

Cilj ultrazvučnog pregleda je da se što ranije detektuje postojeći poremećaj razvoja kuka (jednog ili oba) kod bebe. Što se pre počne sa adekvatnom terapijom uspešnije je i lečenje određenog poremećaja u razvoju kukova. U svetu je opšte prihvaćena Graf-ova klasifikacija zrelosti kukova bebe koja ima kategorije od I-IV sa određenim podtipovima. Skala je rastuća od: Graf I koji je opisan kao zreli stabilni kuk do Graf IV kao iščasenje kuka. Po ovoj skali odmah se određuje sledeća kontrola kao i način lečenja ukoliko je to potrebno.

Često je potrebno i kod pravilno postavljenih kukova uraditi još jedan kontrolni ultrazvučni pregled da se proprati njihovo sazrevanje do određene granice pa to ne treba da zabrinjava roditelje. Ultrazvučnim pregledom se utvrđuje da li su srasli pravilno kukovi kod beba kako bi se izbegli potencijalni deformiteti na kukovima.

Pravilan razvoj kukova je ključan za normalno kretanje i funkciju donjih ekstremiteta.

Pozovite nas na 021 69 10 288 ili 063 87 83 969 i zakažite svoj termin na vreme, jer rana intervencija može značajno poboljšati kvalitet života dece koja imaju probleme sa kukovima.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име