Ukoliko ste u potrazi za idealnim mestom za vašeg ljubimca koje će mu pružiti kvalitetnu negu, Astra Grooming salon je pravo mesto za vas! Salon se nalazi na adresi Glavna 45, a kako vlasnica navodi, dovesti svog psa u salon nije samo želja da ljubimac izgleda lepo, već je i važan deo brige o zdravlju naših čupavih prijatelja.

– Dovesti svog psa kod grumera nije, kako se često misli, pomodarstvo ili samo želja da vaš ljubimac izgleda lepo. To je važan deo brige o zdravlju psa ili mace. Veoma je ohrabrujuće što većina vlasnika to razume i poklanja veliku pažnju higijeni i nezi svojih četvoronožnih prijateljakaže naša sagovornica Zvezdana Budimović Savković, vlasnica salona „Astra grooming“ u Bečeju. 

– Ako shvatimo da psi već hiljadama godina nisu divlje životinje, već su ih ljudi napravili raznim ukrštanjima zbog svojih potreba, onda ne možemo očekivati da se mogu brinuti sami o sebi. Potrebni smo jedni drugima.

Zvezdana Budimović Savković, kaže, odlučila je da svoj profesionalni život ubuduće podeli sa psima jer je druženje sa njima izvor stalne radosti i dobrih emocija.

Iako sam završila svetsku književnost i više puta menjala karijeru, od profesorke do menadžerke, ljubav prema životinjama, a posebno prema psima, vreme provedeno sa njima i njihovo postojanje u mom životu neka su od najdragocenijih iskustava koja imam od detinjstva. Već dve godine razmišljala sam o bavljenju grumingom jer imam iskustva sa svojim psima i mačkom, između ostalog i pudlicom koju sama šišam i negujem već sedam godina. Konačno, donela sam odluku da uradim nešto za sebe i da ostatak svog života posvetim njima. Završila sam obuku, dobila međunarodno priznati sertifikat, i krenula da ostvarim svoj san.

U salonu u bečejskoj Glavnoj 45, u toploj i prijateljskoj atmosferi, Zvezdana vlasnicima pomaže da njihovi ljubimci uz što manje stresa i što više ljubavi dobiju najbolju negu. Jer, kako kaže, ljubav i strpljenje ključne su reči za profesiju grumera

– Ono što je uslov pre svih za grumera je iskrena ljubav prema životinjama i razumevanje njihove psihologije. Naravno, uz to ide i veština koja se stiče kroz obuke i iskustvo, a ja sam imala sreću da mi mentorka bude Marijana Stamatović iz Novog Sada koja me je, osim što mi je prenela veliko profesionalno znanje i iskustvo, naučila da još bolje razumem pse i povežem se sa njima.

Nedostatak nege – izvor infekcija i bolesti

Šta tačno obuhvata gruming i koji su to tretmani koji čine obavezan deo nege za očuvanje zdravlja pasa, pitamo našu sagovornicu:

– Većina tretmana je zapravo u svrhu očuvanja zdravlja pasa. Svakako, osnovno je održavati higijenu, znači kupanje, redovno čišćenje ušiju i delova oko očiju, šišanje oblasti koje se lako ućebavaju i prljaju, sečenje noktiju, posebno kod životinja koje više vremena provode u stanu ili kući i nemaju dovoljno prilike za prirodno turpijanje noktiju, jer predugi nokti mogu dovesti do deformiteta šapa – upozorava ona. Kod rasa sa neodređenim tipom dlake, kao što su maltezeri, pudlice, bišoni, važno je, podseća, i redovno raščešljavanje i šišanje, jer se ta dlaka lako ućeba.

– Ućebotine zadržavaju prljavštinu i vlagu i mogu dovesti do razvoja bakterijskih i gljivičnih infekcija, iritacije i rana po koži, a naravno, i veoma su bolne za psa. Oni su često zbog toga i nervozni, nekada deluju i agresivno, a zapravo pate – objašnjava Zvezdana.

– Kod ekstremnog ućebavanja nikada se ne preporučuje rašćebavanje, već šišanje na moguću dužinu, nekada je to i samo 1 i po milimetar, ali je svakako zdravije i bezbolnije ošišati nego mučiti psa i izazvati još gore stanje. Šišanje, u slučaju kada je dlaka ućebana do same kože, takođe nosi određeni rizik i treba da ga radi isključivo profesionalac jer može doći do povreda ukoliko se obavlja nestručno.

Frizure: potreba ili samo estetika?

– Svaka rasa ima standard po kome se šiša ili uopšte ne šiša već samo neguje. Takođe i mešanci često mogu biti uklopljeni u neki od tih tipova. Standardi su propisani zbog uloga koje su bile primarne za određenu rasu – objašnjava naša sagovornica. Tako se, navodi, i način negovanja dlake razlikuje za, na primer, lovačke pse, pse koji love u vodi, tragače i slično.

– Te frizuire psima omogućavaju da svoj zadatak obave najbolje što mogu, a da istovremeno budu zaštićeni tamo gde treba. Zanimljiv primer za to su rozete na donjem delu leđa pudlice. Iako deluju kao modni detalj, one zapravo služe da zaštite njihove bubrege.  

– Naravno, većina pasa danas više nema tu svoju izvornu ulogu, već se čuvaju kao kućni ljubimci. Osim kada govorimo o izložbenim psima, grumeri sada imaju izvesnu slobodu i mogućnost da budu kreativni u pravljenju frizura, u skladu sa željama vlasnika i onim što je najbolje za održavanje psa. Naravno, i vođenje računa o estetici spada u naš posao – uz osmeh konstatuje Zvezdana.

Na pitanje koliko je važan izbor sredstava za negu, ona kaže – izuzetno.

– Veoma je važno izabrati kozmetiku koja je namenjena baš psima, jer su njihova koža i njihova čula potpuno drugačiji od ljudskih. U našem salonu koristimo kozmetiku bez veštačkih dodataka, mirisa i alergena, kako bismo bili sigurni da nijedan pas neće imati negativne reakcije na sredstva. Ne treba zaboraviti da psi imaju izuzetno osetljiv njuh koji koriste za „čitanje“ okoline, ali i situacija, raspoloženja vlasnika i drugih koji ih okružuju, tako da njima nikako ne prijaju jaki mirisi.

Inače, tretmani se u salonima za šišanje i negu pasa, po pravilu zakazuju. Tako je i kod naše sagovornice. Za to je rezervisan telefon 065 268-8787. Astra Grooming praktikuje i akcije za svoje klijenta, u ovom trenutku u toku je akcija – 50% popusta na prvi tretman.

Poruka vlasnicima – zajedno spremni za nove avanture

– Za buduće vlasnike mislim da je najvažnije je da se, pre nego što se odluče za usvajanje ili kupovinu psa, informišu o tome šta je potrebno da bi oni bili pravilno čuvani i negovani i da uzimaju pse koji su u skladu sa njihovim navikama, mogućnostima i vremenom koje mogu da im posvete. Onima koji već imaju svoje kućne ljubimce želim da nastave da ih vole, uživaju u njihovoj čistoj energiji i ljubavi, a mi smo tu da im pomognemo i olakšamo njihovo održavanje i spremimo ih za sve zajedničke avanture i lepe trenutke. I naravno, da ih redovno češljaju!

Za sve dodatne informacije, kao i zakazivanje termina pozovite broj 065 268-8787!

Čekamo vas u salonu Astra Grooming na adresi Glavna 45!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име