Kupatilo na Tisi u Bečeju
Kupatilo na Tisi u Bečeju

Pre gotovo veka Bečej se ponosio što je ozbiljna miteleuropska varoš, gde se u sva tri vodotoka, kojima je okružena, leti može ljudski osvežiti.

Danas je, pak, sve drugačije: stari tok reke na severu s pravom dobio naziv Mrtva Tisa, u Veliki bački kanal na južnoj strani grada, zbog često tolike zagađenosti, nije preporučljivo umočiti ni nožni palac, pa je preostala jedino Tisa, na međi Banata i Bačke. Voda jeste pogodna za kupanje, međutim mnogo joj je teško prići. Pride, baš u tom delu rečnog toka je najveća krivina, koja je na stalnom udaru struja pa je jasno zašto su propali svi poslednji pokušaji da se tu formira plaža.

Kupačice u kostimima s karnerima
Kupačice u kostimima s karnerima

Ali, svojevremeno su ljudi znali da doskoče prirodi i formirano je, kao pravo preduzeće, Društvo za podizanje i održavanje Tiskog kupatila u Starom Bečeju. Od njega je, između ostalog, u arhivu sačuvana i, recimo, priznanica Vladimira Radosavljevića, koji je od dr Miloša Vlahovića 27. maja 1922. godine primio namenskih 1.000 dinara. Gospodin doktor je imao  udeoničku kartu broj 19, overenu 15. jula 1924. godine i njime stekao sve pogodnosti koje uprava kupatila daje svojim članovima, a potpisali su je tada vrlo ugledni građani, predsednik Društva dr Milan Popović i sekretar Dimitrije Hadnađev.

Udeoničarska karta na ime dr Miloša Vlahovića
Udeoničarska karta na ime dr Miloša Vlahovića

Bio je to, zapravo, drveni splav s kabinama za presvlačenje, malim bazenom unutar samog splava i stepeništima za bezbedan ulaz u reku i povratak iz nje. Krajem svakog maja privezivan je za obalu i tu bi ostajao do kraja sezone. Bili su to, tvrdi ono malo preostalih svedoka tog vremena, nezaboravni dani. Devojke u kupaćim kostimima s karnerima, da bi se što manje videle obline, ali muškarci, kao muškarci, videli bi, ili bar predpostavljali,  sve što ih je interesovalo.

Priznanica na iznos od 1.000 dinara za podizanje kupatila na Tisi
Priznanica na iznos od 1.000 dinara za podizanje kupatila na Tisi

S jeseni je splav odvlačen do zimovnika, nedalekog ušća Velikog bačkog kanala u Tisu, da se zaštiti od vetrova i rečnih santi popriličnih gabarita. Narednog maja iznova i tako sve do posle Drugog svetskog rata.

Onda je ukinuto sve što je izdaleka moglo podsećati na komodanje trule buržuazije, pa je Bečejcima jedino preostalo da, koliko mogu, uživaju u čarima „naturalnog“ kupanja.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име