Indeks kvaliteta vazduha u Bečeju trenutno iznosi 151, što znači da je vazduh zagađen, pokazuje senzor za građansko merenje kvaliteta vazduha postavljen u Novom Selu.

Drugi senzor u Bečeju beleži nešto bolju situaciju i pokazuje da je vazduh nezdrav za osetljivu populaciju, pošto je indeks kvaliteta 112.

– Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da izbegavaju boravak na otvorenom, kao i dugu, napornu fizičku aktivnost na otvorenom. Poželjno je smanjenje produžene i naporne fizičke aktivnosti i ostalog dela stanovništva, preporuke su u slučaju zagađenog vazduha. Takođe, ne preporučuje se učestalo provetravanje zatvorenih prostorija.

Suspendovane, fine ili PM čestice, su mešavina čađi, prašine, pepela i dima koje nastaju uglavnom u procesu sagorevanja i mogu doći u vazduh iz toplane, individualnih ložišta, motornih vozila, šumskih požara i paljenja njiva, kao i putem peščanih oluja. Ove čestice su izuzetno lake i dugo ostaju u vazduhu, zbog čega lako dospevaju u pluća, ali i u krvotok, i imaju veoma štetan uticaj na zdravlje.

Kvalitet vazduha građani Bečeja u svakom trenutku mogu provetiti OVDE.

Podsetimo, Bečej se našao među deset najzagađenijih gradova i opština po prosečnoj koncentraciji suspendovanih čestica u vazduhu u prethodnoj grejnoj sezoni, pokazali su rezultati građanskog merenja kvaliteta vazduha koje je objedinila Beogradska otvorena škola.

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име