Bečej se našao među deset najzagađenijih gradova i opština po prosečnoj koncentraciji suspendovanih čestica u vazduhu, pokazali su rezultati građanskog merenja kvaliteta vazduha koje je objedinila Beogradska otvorena škola.

U 23 od 35 gradova u kojima je postavljeno ukupno 69 senzora građanske mreže, zabeležena su prekoračenja PM10 i PM2.5 za vreme merenja. Prosečna godišnja granična vrednost za PM10 čestice je 40 µg/m3, dok je u Bečeju prosečna vrednost od decembra do aprila iznosila 82 µg/m3, što našu opštinu svrstava na 8. mesto po zagađenosi, od 35 lokalnih samouprava koje su obuhvaćene ovim merenjem. Ispred Bečeja našli su se Lazarevac, Kraljevo, Šabac, Požarevac, Kličevac, Čačak i Gornji Milanovac.

Dozvoljena prosečna godišnja granična vrednost za PM2.5 iznosi 25 µg/m3, a u Bečeju je ona za pet meseci dostigla prosečnu vrednost od 44 µg/m3, zbog čega Bečej zauzima 9. mesto po zagađenosti.

– Novi senzori su, u prethodnom periodu, instalirani širom Srbije, prevashodno u onim sredinama u kojima ne postoji monitoring u realnom vremenu u državnoj i lokalnoj mreži. Beogradska otvorena škola je u saradnji sa „Eko stražom“ došla u kontakt sa aktivistima širom Srbije, koji su iskazali interesovanje za „priključenje“ na našu mrežu, kažu iz Beogradske otvorene škole. Osnovni cilj uspostavljanja mreže je da građani dobiju informacije o kvalitetu vazduha u realnom vremenu.

Pored toga, navodi se u opisu istraživanja, cilj je i da se građani uključe u praćenje kvaliteta vazduha, upute u standarde kvaliteta vazduha, obaveze i nadležnosti institucija, i da zajedno postave pitanje monitoringa i zaštite vazduha na dnevni red donosilaca odluka u svojim zajednicama.

Dalje se u rezultatima istraživanja navodi da PM10 čestice imaju definisanu i dnevnu graničnu vrednost (50µg/m3), te da se ova vrednost ne sme prekoračiti više od 35 puta u godini. Na sledećoj fotografiji je ilustrovano koliko je puta, za pet meseci, granična vrednost ovih suspendovanih čestica prekoračena u Bečeju.

Foto: Beogradska otvorena škola

Tim Bečejskog udruženja mladih je, podsetimo, krajem prošle godine postavio senzore u okviru ove građanske mreže na čak četiri lokacije u opštini Bečej, a plan je da se u narednom periodu postavi i peti senzor za merenje koncentracije suspendovanih čestica u vazduhu. Građani opštine Bečej mogu u svakom trenutku proveriti kvalitet vazduha u posebnom odeljku na našem portalu ili klikom na link OVDE.

Kakav je odnos lokalne samouprave prema monitoringu kvaliteta vazduha u Bečeju možete čitati i u istraživanju novinarke našeg portala, koje je rađeno krajem prošle godine.

BOŠ: Vazduh je „čist“ samo tamo gde se ne meri koncentracija suspendovanih čestica

Suspendovane čestice su glavni uzročnik prekomernog zagađenja vazduha u većini sredina u Srbiji, a one u vazduh uglavnom dolaze iz sektora koji se odnosi na grejanje, način na koji se greju domaćinstva i energenata koje ona koriste. Kako ove čestice utiču na zdravlje, možete pročitati OVDE.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U fokusu: Pravo građana, obaveza vlasti“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

6 KOMENTARA

 1. Kada će se postaviti senzori na dimnjake Sojare, Flore, Cinkare, Knott i ostale industrijske objekte i kada ćemo videti izveštaje koje firme koliko zagađuju vazduh Bečeja i opštine. Šta će se preduzeti i koji su dugoročni planovi Opštine uključujući i Toplanu da se ovo zagađenje eliminiše i građanima za grejanje obezbedi jeftino i ekološki prihvatljivo grejanje na npr. Geotermalnu vodu?
  Molim komentar predsednika opštine i ostalih nadležnih iz Opštine.

  • Nema tih tzv politicara sada nigde.Nema ni daneta mandica ni one devojke sto je stalno prisutna sa mandicem.Nikog vise nema !!!!

 2. Prosto je neshvatljivo da tokom zime imamo katastrofalno zagađenje grada, a da niko od nadležnih ne reaguje! Da li će se sad neko oglasiti i da li će se konačno nešto preduzeti ili je vreme da se mi građani organizujemo i napravimo protest ispred Opštine?

 3. Lepa fotografija i pravi dokaz! Samo ne mogu da ocenim koja je to bečejska firma čiji dimnjak tako lepo i zdravo purnja? Može pomoć?

 4. Pitanje Čemu služi ,,Odsek za zaštitu životne sredine“ u Opštinskoj zgradi?
  Šta radi i za šta prima platu šef odseka Bojana Božić i ostali zaposleni u tom odseku?
  Gde u ,,najtransparentnijoj opštini u Srbiji“ možemo da vidimo i pročitamo izveštaje o radu tog odseka u ovoj i prethodnim godinama?

 5. Sigurno i industrija zagađuje vazduh, ali tada bi čitav godine bio visok stepen zagadjenosti ne samo kad je grejna sezona. Toku grejne sezone treba biciglom proći grad. Smog svugde.
  U delovima grada gde se vise loži veća je zagadjenost vazduha. Svašta se loži. Iz dimnjaka samo kulja gust dim, nemoze se disati. Kad bi znali koliko loše utiče zagadjen vazduh na zdravlje ljudi sigurno bi više vodilo računa o tome šta ložimo. U Glazgovu je u toku konferencija o Klimatskim promenama i smanjnju zagađenja. Razvijene zemlje sveta planiraju prelazak grejanja sa obnovljivim izvorima energije (sunčeva energija, hidroenrgija, snaga vetra. itd.
  Beč planira da do 2030. godine ukine grejanje na gas (pola grada se greje na gas). Ulažu se ogromna sredstva za usavršavanje železničkog saobraćaja da bi se smanjila voznja automobilima. Uvodi se jeftina godišnja karta za železnički saobraćaj. Gradovi u Srbiji su zimi među najzagadjenim gradovima sveta iako se nemozemo pohvaliti sa nekom industrijom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име