Angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi, odnosno novi zakonski okvir i sistem za prijavu radnika preko interneta predstavljeni su juče u opštini Bečej.

Zainteresovani su mogli od predstavnika Privredne komore Srbije i Poreske uprave da čuju osnovne karakteristike elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi, odnosno da vide i čuju kako novi portal www.sezonskiradnici.gov.rs funkcioniše.

-Sezonski radnici biće ovim zaštićeniji i ostvaruju više prava u odnosu na ranije, kaže Dragan Agatunović iz Poreske uprave. On dodaje da sezonski radnik u bilo kom trenutku može da proveri da li ga je poslodavac prijavio, a s tim u vezi dodao i da će nadležne inspekcijske službe obavljati kontrole poslodavaca na licu mesta.

Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima u primeni je od 8. januara 2019. godine.

Angažovanje na osnovu ovog zakona predstavlja rad van radnog odnosa. Sezonski radnik ima pravo na naknadu za rad za svaki čas rada, koja ne može biti niža od naknade utvrđene ovim zakonom, a poslodavac je po osnovu naknade za rad koju ostvari sezonski radnik dužan da plati porez na dohodak građana, kao i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i za zdravstveno osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Inače, u skladu sa ovim zakonom, poslodavac može da angažuje sezonske radnike najduže 180 dana u toku kalendarske godine, a istog sezonskog radnika može da angažuje najviše 120 radnih dana u toj kalendraskoj godini.

Svi radnici prijavljeni preko tog portala imaju pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje u slučaju povrede na radu.

Prema podacima Poreske uprave u 2017. po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima bilo je angažovano svega 3.585 sezonskih radnika u poljoprivredi.
Gotovo 95 odsto sezonskih radnika u poljoprivredi radi na crno bez ikakvog ugovora, što znači da ne ostvaruju prava iz radnog odnosa poput prava na socijalno i penziono osiguranje i osiguranje od povreda na radu.

Opširnije u TV prilogu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име