Jedna od dinamičnih koreografija „Đidovaca“ | Foto: Vlastimir Jankov
Jedna od dinamičnih koreografija „Đidovaca“ | Foto: Vlastimir Jankov

Najveća potiska varoš je pre tri nedelje bila domaćin Prvog međunarodnog festivala folklora, a sada bečejski KUD „Đido“ gostuje u Rumuniji i biće učesnik 21. festivala istog profila u gradu Trgovištu, koji je 90 kilometara udaljen od prestonice Bukurešta.

A kad je reč o prestonici, nije na odmet istaći da je Trgovište, u vreme kada je Vlaškom državom vladao Mirče, od 1396. godine bilo prestonica i tek krajem 17. veka je rumunski vladarski presto premešten u Bukurešt.

-Nedelju dana ćemo biti u Trgovištu, gde će, pored domaćina i nas, učestvovati predstavnici Bugarske, Italije, Makedonije, Moldavije, Turske i Španije. Još nismo sigurni kakve su propozicije festivala, ali mi smo pripremili nošnje za sedam koreografija. Ekspedicija sa muzičarima i vozačima broji 35 članova, rekao nam je umetnički rukovodioc bečejskih „đidovaca“ Goran Dumanović u prvim satima 4. septembra pred polazak na dalek put.

Ovo je „prvenac“ prvog ansambla KUD „Đido“ ovog leta i bilo je veliko pitanje da li će uopšte i biti gostovanja u inostranstvu. U nemogućnosti da nađu sponzora za putne troškove, „đidovci“ su pribegli samofinansiranju. Svaki član ekspedicije je uplatio po 30 evra i na taj način su premostili problem. Kako stvari stoje, izgleda da će sve više biti samofinansiranja u amaterskim društvima sličnog profila. Ili, neće biti gostovanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име