„Đidovci“ u predivnoj šokačkoj nošnji ručne izrade svojih sugrađanki | Foto: Vlastimir Jankov
„Đidovci“ u predivnoj šokačkoj nošnji ručne izrade svojih sugrađanki | Foto: Vlastimir Jankov

Jedno od najstarijih i najmasovnijih folklornih društava u okolini je KUD „Đido“ u Bečeju. Stidljivo su krenuli 1980. godine, a sada broje preko dve stotine članova različitog uzrasta. Ne zadovoljavaju se time. Upravo vrše upis novih članova.

-Pripremna grupa sa 75 članova je najbrojnija. Nešto starijih ima 30, u predizvođačkom amsamblu ih je 40, a prvi ili izvođački ansambl broji 30 seniora. Dodamo li tome naših 30 veterana, pa rekreativnu grupu sa dvadesetak članova, eto brojke preko dve stotine. Ali, početkom svake školske godine vršimo upis novih članova i očekujemo „svežu krv“, iskren je umetnički rukovodilac „đidovaca“ Goran Dumanović.

Zainteresovani treba da dođu utorkom i petkom u plesnu salu Gradskog pozorišta od 18.30 do 19.30 sati i dobiće sve dalje relevantne informacije. Prvi kontakt s umetničkim rukovodiocem može da se uspostavi i telefonskim putem na broj 064/309-42-44. Ono što je za roditelje bitno, mesečna članarina je 600 dinara, bez obzira na uzrasnu kategoriju.

-Tek sada vidimo kakav je efekat imao letos održani prvi višednevni Međunarodni folklorni festival u našem gradu. Mnoga deca su, čujemo od roditelja, voljna da postanu naši članovi. Čak i u najmlađem uzrastu predškolaca. Zato, pripremamo novinu u radu. Osnivamo „folklorno zabavište“. Uskoro ćemo održati promociju u vrtiću „Labud Pejović“ i posle toga ćemo saznati koliko je dece zainteresovano da se od ranog detinjstva uključe u život našeg Društva. A ko se jedanput uhvati u kolo, taj teško iz njega izlazi, uz osmeh naglašava predsednica „đidovaca“ Snežana Sekulić.

Oni su prošli folklornu školu i jedva čekaju da uskoče u prvi ansambl  | Foto: Vlastimir Jankov
Oni su prošli folklornu školu i jedva čekaju da uskoče u prvi ansambl | Foto: Vlastimir Jankov

Zahvaljujući entuzijazmu, koji je, upravo ona, unela svojim dolaskom na čelo bečejskih „folkloraca“, živnula je i sekcija kreativnih žena, koje su se okupile pre dve godine i uradile kompletnu skupocenu šokačku nošnju za koreografiju „Šokačke igre iz okoline Bača“, čime su uštedele ogromna sredstva Društvu. Nisu se u Društvu time zadovoljili. Urađena je ženska bačka nošnja, a uskoro će imati i novu nošnju za koreografiju „Igre iz studeničkog kraja“. Dvadesetak Bečejki je uvek spremno da priskoči u pomoć, popravi dotrajalu nošnju postojećih koreografija, ispletu nove čarape, jer je to potrošni materijal… Među bakama, majkama, tetkama, prijateljicama i obožavateljkama folklornog stvaralaštva je uvek raspevano, a često zna da bude i razigrano. Uostalom, i one su, kao i brojni donatori, deo razigranog i raspevanog kola „đidovaca“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име