Božić će na tom mestu zameniti svog stranačkog kolegu, dosadašnjeg sekretara Vuka Radojevića (Bečej), koji je na ovoj funkciji proveo četiri godine.

Čedomir Božić je ove godine po treći put izabran za predsednika opštine. Svoj prvi mandat na funkciji prvog čoveka Žablja počeo je 2012. godine, kao dvadesetosmogodišnjak, ali i kao kadar Demokratske stranke.

Kada su se struje promenile, svoj dres promenio je i Božić, pa je iz Demokratske stranke prešao u Srpsku naprednu stranku. Kao kadar SNS se izborio za svoj drugi mandat na čelu opštine, a ubedljivu pobedu odneo je i na izborima u junu, osvojivši 15 od 21 odborničkog mandata u lokalnom parlamentu.

U svojoj kratkoj biografiji na sajtu opštine navodi da je diplomirani ekonomista, a studirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Godinu dana nakon diplomiranja, 2009, zaposlio se u opštinskoj upravi u Žablju. Navodi i svoju stranačku pripadnost – član Srpske napredne stranke. Oženjen je i ima dvoje dece.

Međutim, javnost je za Božića mogla da čuje i 2017. godine, nakon što je Državna revizorska institucija objavila izveštaj o pravilnosti poslovanja opštine u 2016. Revizor je utvrdio brojne nepravilnosti prilikom trošenja novca građana.

Kako se navodi u izveštaju, o kom su mediji izveštavali, nepravilno je potrošen čak 161 milion dinara, od čega je najveći deo na javne nabavke.

Ustanovljeno je da su protivzakonito knjižena i službena putovanja, pa je tako sedmoro opštinara putovalo u Veronu, a da za to državi nisu položili nikakav račun. Uz to, aranžman je plaćen 260.000 dinara više nego što je bilo predviđeno ugovorom potpisanim nakon javne nabavke. U kafani je pojedeno i popijeno više od pola miliona dinara.

Najzanimljiviji detalj bio je svakako kupovina mobilnog telefona – i to ne bilo kakvog. Iz budžeta, dakle iz kase koju pune i građani, izdvojeno je 96.000 dinara kako bi se kupio Apple Iphone 6s. Poseban zahtev je da boja bude „rose gold“. Problematično je što za telefon nije izdat revers, te se ne zna kome je dat na korišćenje.

Božić je tada za Blic rekao da je zadovoljan izveštajem revizora, te da opština priprema odazivni izveštaj koji će pojasniti dosta stvari.

– Izveštaj revizora nije negativan, ali nije ni pozitivan, pošto pozitivnu ocenu još niko nije dobio. U izveštaju je izneto mišljenje sa rezervom, a mi pripremamo odazivni izveštaj u kom ćemo pojasniti dosta stvari, a stvari nisu loše i revizori su bili zadovoljni, rekao je Božić tada, dodajući da ne zna ko je kupio roze Iphone novcem namenjenim za nepredviđene situacije i kod koga je on završio.

Božić je Agenciji za sprečavanje korupcije u decembru ove godine prijavio da kao predsednik opštine prima platu od 82.000 dinara, da na svoje ime poseduje trosoban stan, koji je stekao kupovinom.

Za novog sekretara za poljoprivredu Božić će biti izglasan na sednici Skupštine Vojvodine, u četvrtak.

Izvor: 021

1 KOMENTAR

  1. Čestitke! Vidi se da je prema svemu iz teksta po kriterijumima dragog nam i voljenog predsednika države i pokrajinskog premijera-pesnika ipak ,,stručniji“ za tu poziciju od dragog nam vuka.
    Al pošteno, ne ide da vuk bude nadležan za ovce!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име