Druga mesna zajednica u opštini Ada nepravilno je potrošila najmanje 1.888.000 dinara, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) koja je objavila Izveštaj o reviziji sastavnih delova finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2015. godinu.

Nepravilno su potrošeni sledeći iznosi i za sledeće namene: 1.061.000 dinara koštali su izdaci čiji pravni osnov nije u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima, a 827.000 dinara preuzete obaveze i plaćanja za radove koji su nabavljeni bez sprovedenog postupka javne nabavke, odnosno bez odgovarajućeg postupka javne nabavke.

Dotacije sportskim omladinskim organizacijama plaćene su 460.000 dinara, a od tog iznosa je na predlog Upravnog odbora Centra za sport i fizičku kulturu Druga mesna zajednica raspodelila sredstava u iznosu od 420.000 dinara sportskim klubovima i sportskim udruženjima.
Dotacije ostalim udruženjima građana državni revizori su evidentirali u iznosu od 415.000 dinara. Naime, Druga mesna zajednica je raspisala javni konkurs na osnovu kojeg je raspodelila iznos od 401.000 dinara na 39 udruženja.

Za dotacije ostalim neprofitnim institucijama plaćeno je 539.000 dinara, a tu je i 240.000 dinara Udruženju društva za informisanje „Panorama“ Ada na osnovu podnetog finansijskog plana, navodi se u izveštaju DRI.

U izveštaju revizori ističu da je članom 38. Zakona o udruženjima uređeno je da se sredstva za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa koje realizuju udruženja, a koja su od javnog interesa obezbeđuju u jedinici lokalne samouprave, koja i bliže uređuje kriterijume, uslove, obim, način, postupak dodele, kao i način i postupak vraćanja sredstava ukoliko se utvrdi da udruženje dobijena sredstva ne koristi za realizovanje odobrenih programa. Dalje, piše da se članom 138. Zakona o sportu propisuje da je u nadležnosti jedinice lokalne samouprave da preko svojih organa uređuje bliže uslove, kriterijume i način i postupak dodele sredstava iz budžeta jedinice lokalne samouprave, odnosno odobrenje programa za zadovoljavanje potreba građana u oblasti sporta na teritoriji jedinice lokalne samouprave i način javnog objavljivanja podataka o predloženim programima za finansiranje, odobrenim programima i realizaciji odobrenih programa.

-U postupku revizije na osnovu uzorkovane dokumentacije utvrdili smo da je Druga mesna zajednica Ada izvršila rashode po osnovu dotacija udruženjima u iznosu od 641.000 dinara suprotno članu 38. Zakona o udruženjima i u iznosu od 420.000 dinara sportskim klubovima i sportskim udruženjima suprotno članu 138. Zakona o sportu. Na ovaj način postupljeno je suprotno članu 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu. Preporučujemo odgovornim licima opštine Ada da dotacije nevladinim organizacijama izvršavaju uz preuzimanje zakonom predviđene nadležnosti prilikom utvrđivanja načina i kriterijuma dodele i raspodele dotacija, stoji u izveštaju DRI.

Ukoliko se nastavi sa isplatom sredstava sportskim organizacijama i udruženjima bez uređenih uslova, kriterijuma, načina i postupka dodele sredstava od strane jedinice lokalne samouprave javlja se rizik da se sredstva iz budžeta izvršavaju za rashode za koje ne postoji odobrenje skupštine opštine, navode državni revizori. Pored toga, piše u izveštaju, ukoliko se nastavi sa isplatom dotacija udruženjima građana bez sprovedenog javnog konkursa ograničava se pravo učestvovanje na javnom konkursu, ograničava se konkurencija i javlja se rizik da se sredstva opredeljuju privilegovanim
udruženjima.

Državni revizori su tokom ove godine obavili reviziju konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja opštine Ada za 2015. godinu. Na osnovu tog izveštaja, opština Ada nepravilno je lane potrošila 100.206.000 dinara, piše u izveštaju državnih revizora.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Otvoreno o korupciji: Za više transparentnosti i odgovornosti u potiskim javnim finansijama“, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име