Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić, gostujući u emisiji portala MojBečej.rs „Objektivno“, kaže da nema razloga da svako od žitelja najveće potiske opštine ne učestvuje u akciji „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“ i da kaže na šta da se u 2018. godini usmeri 100 miliona dinara iz budžeta opštine Bečej.

U obzir će se uzimati predlozi iz nadležnosti lokalne samouprave, a građani će moći da daju predloge koji će se finansirati u maksimalnom iznosu od 100 miliona dinara.

-Više sam puta govorio da smo mi vlast koja mora da razmišlja o svim građanima. Ima građana koji su manje aktivni, neki su više aktivni. Videćemo da li će oni reći da li je to ulica koja treba da se aflaltira, da li je to neka manifestacija. U svakom slučaju, probaćemo da dopremo do što više njih i da čujemo šta je ono na šta bi oni hteli da preusmerimo novac koji smo namenili za investicije, rekao je Dragan Tošić.

Akcija „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“ pokrenuta je na inicijativu Bečejskog udruženja mladih, a partner im je Kancelarija za mlade opštine Bečej i opština Bečej.

MOLIMO VAS DA POPUNITE UPITNIK O BUDŽETU NA OVOM LINKU

Građani svoje predloge mogu kandidovati do 20. oktobra, a 28. i 29. će u mesnim zajednicama biti organizovano glasanje za predloge sa najvećim brojem glasova. Nakon toga, „pobednički predlozi“ će biti pretočeni u projekte i naći će se u budžetu opštine Bečej za 2018. godinu, za šta će biti opredeljeno 100 miliona dinara.

wpDataChart with provided ID not found!

Pored akcije „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“, koja je inače inicijativa Bečejskog udruženja mladih, Kancelarije za mlade opštine Bečej i opštine Bečej, sa prvim čovekom opštine razgovarali smo i o aktuelnim investicijama, završenim, ali i projektima bez epiloga, radu članova Opštinskog veća i drugim temama.

Pogledajte TV emisiju

O akciji

Cilj akcije je veće uključivanje građana u proces donošenja odluka, informisanje građana o budžetskom procesu, povećanje transparentnosti rada lokalne samouprave i budžetskog procesa, a samim tim i promocija opštine Bečej kao dobrog mesta za privredni razvoj i privlačenje investicija. Opština Bečej će kroz ovakav vid komunikacije sa građanima njihove prioritete uvrstiti u budžet opštine Bečej za 2018. godinu. Svi izabrani predlozi će se finansirati iz budžeta opštine Bečej. Za realizaciju projekata koji budu imali najviše glasova, ukupno je namenjeno 100 miliona dinara iz budžeta opštine Bečej.

Osim elektronskim putem, ankete se mogu popuniti i u kancelarijama mesnih zajednica na teritoriji opštine Bečej.

Nakon prikupljanja i obrade svih pristiglih predloga biće kreiran objedinjeni upitnik u elektronskoj formi i u vidu glasačkog listića, te će građana opštine Bečej biti u mogućnosti da glasaju za budžetske prioritete elektronski putem interneta ili u kancelarijama svojih mesnih zajednica. Predlozi sa najviše glasova biće pretočeni u projekte i naći će se u budžetu opštine Bečej za 2018. godinu, za šta će biti opredeljeno 100 miliona dinara.

Participativno budžetiranje je demokratski proces u kojem članovi lokalne zajednice direktno odlučuju kako će se potrošiti deo novca iz lokalnog budžeta. Na ovaj način građani, koji plaćaju porez i pune budžet, imaju priliku da sarađuju sa lokalnim vlastima i učestvuju u donošenju odluka, koje utiču na njihove živote. To je mehanizam koji uključuje različite ciljne grupe, kao što su građani i njihova udruženja, biznis zajednica, nevladine organizacije, u određivanje prioriteta potrošnje u okviru budžeta lokalne samouprave.

Lokalna samouprava ima zadatak da stvori ambijent u kome svi zainteresovani građani mogu da se uključe i daju svoj doprinos kreiranju najvažnijeg dokumenta svake zajednice – budžeta.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име