Iako ova informacija zvuči neverovatno, prvi pametni telefon izašao je davne 1994. godine, kada su inženjeri kompanija IBM i BellSouth predstavili IBM Simon, uređaj koji je bio kombinacija mobilnog telefona i ličnog digitalnog asistenta.

Nakon ovog uređaja, koji je inače prodat u svega 50.000 primeraka, mnoge kompanije trudile su se da razviju svoj uređaj koji će raditi na sličnom principu. Ipak, do sredine prve decenije 21. veka, mobilni telefoni bili su rezerisani samo za posebne korisnike, a onda su 2006. i 2007. godine došli BlackBerry i Apple, a zatim 2008. i HTC Dream, prvi telefon sa Android operativnim sistemom i može se reći da je tada zaista počela revolucija u komunikaciji.

Ubrzani razvoj novih modela u poslednjih deset godina

Nakon ovih revolucionarnih godina razvoja prvih pametnih telefona kakve danas poznajemo, svet je potpuno poludeo za uređajem sa ekranom na dodir koji ti pruža mnogo više mogućnosti od samog zvanja i slanja poruka. Pojedinačni i grupni video pozivi, besplatne aplikacije za razmenu poruka, fotografija, video i audio snimaka, zatim onlajn kupovina odeće i pokućstva, naručivanje hrane, zahtevne igrice, obrada fotografija i drugo, samo su neke od funkcija koje prosečan korisnik mobilnog telefona svakodnevno koristi. Od tada, pa do danas, na desetine kompanija razvile su svoj pametni uređaj, utrkujući se koji će imati bolje performanse i pridobiti simpatije publike koja s nestrpljenjem čeka inovacije.

Kako vreme odmiče, čini se da tehnologija razvoja pametnih mobilnih telefona sve brže napreduje i da samim tim brže menjamo uređaje nego pre desetak godina. Pored toga što tehnologija napreduje, pametni telefoni su danas mnogo pristupačniji nego pre deceniju, kada su bili u svom zamahu, i sasvim je logično da ćemo ići za nečim savremenijim, ukoliko imamo želje i mogućnosti za to.

Kada kupiti novi telefon

Novi telefon možete da kupite u svakom trenutku, a ako niste među zahtevnijim korisnicima, možete da ga pronađete i po povoljnijim cenama. Ukoliko „vijate“ najnoviju tehnologiju, onda verovatno čekate sada već tradicionalne Apple i Android događaje na kojima su predstavljena najsavremenija rešenja koja uskoro treba da se nađu u prodaji.

Apple obično u septembru javnosti prezentuje svoje novitete i posle toga se obično stvaraju redovi ispred prodavnica, kako bi najzagriženiji fanovi ovog brenda i njegove tehnologije među prvima kupili novi uređaj. Po pravilu, cene su tada najviše i najbolje je sačekati nekoliko meseci jer može da se desi da isti uređaj pronađete za nešto manje novca.

Što se tiče Androida, obično pred kraj leta izađe nova verzija ovog operativnog sistema sa novim, poboljšanim funkcijama, što znači da uređaji, koji izađu posle toga, imaju novi, unapređeni operativni sistem i bolje performanse. Isti slučaj kao u prethodnom pasusu: ukoliko nije hitno, ne žurite jer za nekoliko meseci novi telefon možete da platite manje, a on će biti jednako dobar kao prvog dana kada je izbačen na tržište.

Šta uraditi sa starim pametnim telefonom

Mnogi zamenjeni mobilni telefoni završe u fioci ili ih prosledimo članovima svoje porodice, a neki se odluče da ipak povrate deo novca koji su dali na kupovinu telefona i dodaju svoti izdvojenoj za novi telefon.

Kako biste izbegli prodaju telefona ispod tržišne cene, neophodno je da angažujete osobe koje imaju iskustva u kupoprodaji polovnih telefona. Oni će uzeti u obzir sve sitnice, svaku ogrebotinu, mrtav piksel i slično i dati vam realnu cenu ispod i iznad koje ne treba da idete. Ipak, treba da imate u vidu da taj telefon nije nov i, iako je očuvan, ne može da ima sličnu cenu kao telefoni koji su tek izvađeni iz kutije.

Pored toga što vam telefon neće skupljati prašinu na nekoj polici, imate mogućnost da novac dobijen za prodaju telefona dodate sumi koju ste namenili za kupovinu novog mobilnog uređaja i samim tim počnete da razmišljate o telefonima koji su u višem cenovnom rangu, sa boljim performansama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име