Koalicija za nadzor javnih finansija zahteva od Vlade Republike Srbije da kompaniji Rio Tinto oduzme sve do sad izdate dozvole i prestane sa izdavanjem novih za istraživanja litijuma u Srbiji.

Praksa neodgovornog postupanja vlasti koja traje 20 godina mora odmah biti prekinuta. Vlada je dužna da postupa po nalozima i u interesu građana, a ne da se ponaša kao kompradorska ekspozitura stranih kompanija.

Nema tog novca koji je vredan zdravlja i života ljudi. To, naročito, nije onaj novac koji će završiti u rukama stranih firmi koje imaju bogat dosije uništavanja životne sredine, zdravlja ljudi  i kulturnog nasleđa u zemljama u kojima su do sata vršile eksploataciju prirodnih dobara. Da li se iko u Vladi Srbije zapitao hoće li mrvice od 4 milijarde evra procenjenog desetogodišnjeg prihoda Rio Tinta, koje budu pripale Srbiji,  biti dovoljne samo za saniranje štete nanete prirodi i lečenje ljudi od bolesti koje će otvaranje rudnika prouzrokovati? I može li se ta šteta ičim nadoknaditi?

Linija razgraničenja u Srbiji je danas jasnija i vidljivija nego ikada. Njano ime je Rio Tinto. Sa jedne strane su oni kojima je stalo samo do sebe i plate za zlo koje će naneti sopstvenom narodu, a sa druge sva Srbija. Za Vladu Srbije je poslednji čas da izabere pravu stranu i odustane od uništavanja i prirode i društva. A kada je u pitanju Rio Tinto, predlažemo im da sreću oprobaju u Češkoj i Nemačkoj, pošto su u pitanju znatno uređenije zemlje, a zalihe litijuma tamo daleko veće nego u Srbiji.

Koalicija za nadzor javnih finansija

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име