O PROJEKTU 

Opšti cilj projekta “Mladi Bečeja za transparentne javne finansije” je podizanje nivoa učešća građana, organizacija građanskog društva, medija, privrednog sektora i srednjoškolskih parlamenata u budžetskom procesu opštine Bečej i građanskom nadzoru javnih finansija, čime se unapređuje kvalitet lokalnih politika, povećava transparentnost rada lokalne samouprave i smanjuje se rizik od korupcije na lokalnom nivou. 

Specifični ciljevi projekta su: 

Povećanje kapaciteta organizacija civilnog društva, privrednog sektora, medija i srednjoškolskih parlamenata za aktivno učešće u budžetskom procesu kroz organizovanje obuka i prenošenje znanja i iskustava.

Podizanje nivoa transparentnosti lokalnog budžetskog procesa, rada javnih preduzeća i sprovođenja javnih nabavki na teritoriji opštine Bečej.

Podizanje nivoa svesti i učešća građana u budžetskom procesu opštine Bečej kroz organizovanje promotivnih kampanja i okruglih stolova. 

AKTIVNOSTI NA PROJEKTU 

Podizanje kapaciteta organizacija građanskog društva i drugih zainteresovanih strana za učešće u budžetskom procesu i nadzor lokalnih javnih finansija

Analiza lokalnog budžeta i rada javnih preduzeća po metodologiji Koalicije za nadzor javnih finansija

Nadzor javnih nabavki sa akcentom na nabavke vezane za školske institucije

Izrada internet portala koji će pratiti tematiku projekta

Priprema i objavljivanje publikacije sa rezultatima analiza

Promotivne aktivnosti 

OČEKIVANI REZULTATI: 

Podignut nivo transparentnosti budžetskog procesa u Bečeju

Uspostavljen efikasan sistem građanskog nadzora nad trošenjem budžetskih sredstava

Podignuti kapaciteti organizacija za sprovođenje aktivnosti usmerenih na nadzor lokalnog budžeta i smanjenje nivoa korupcije na lokalnom nivou

Podignut nivo motivisanosti građana opštine Bečej za aktivnije učestvovanje u budžetskom procesu

Podignut nivo svesti na lokalnom nivou o važnosti podizanja nivoa transparentnosti budžetskog procesa i potrebi razvijanja mehanizama za efikasnije učešće građana u definisanju lokalnih prioriteta. 

O SEMINARIMA 

Seminari se organizuju u cilju unapređenja znanja, veština i motivacije 30 odabranih polaznika angažovanih na polju suzbijanja korupcije u oblasti javnih finansija. Prvi seminar “Građani i javne finansije”, biće održan od 1 – 3. juna 2012. godine u Centru za privredno-tenološki razvoj Vojvodine – Andrevlje, Fruška Gora, dok će drugi seminar biti održan u septembru 2012. godine u hotelu „Bela Lađa“ u Bečeju. 

Predavači na seminarima su dr Miroslav Prokopijević – Institut za evropske studije, Nemanja Nenadić – Transparentnost Srbija i Dragan Dobrašinović – Koalicija za nadzor javnih finansija, Predrag Jovanović – Uprava za javne nabavke i Saša Varinac – Udruženje profesionalaca u javnim nabavkama. Troškovi prevoza, smeštaja i ishrane učesnika u potpunosti su pokriveni od strane Bečejskog udruženja mladih. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име