Svaka odgovorna opština ili grad morali bi da planiraju novac iz budžeta namenjen za razvoj sporta, iako to resornim zakonom nije obavezno.

Sa druge strane, taj novac mora biti transparentno raspoređen i moraju se pratiti ispunjavanja programa koji su na konkursu predloženi, kao i efekti koji su postignuti. Među prioritetima, kako je to zakon odredio, moraju biti podsticanje i stvaranje uslova za unapređenje sporta za sve, odnosno bavljenje građana sportom, posebno dece, omladine, žena i osoba sa invaliditetom.

Brojni su izazovi, priča naša sagovornica, u sistemu sporta na lokalnom nivou. Uz poštovanje programskog kalendara, definisan Zakonom o sportu, jedan od njih mali iznos novca namenjen sportskim organizacijama, kao i nedovljna zainteresovanost građana za programe.

-Kada opština ili grad podrže program sporta, one garantuju za njega, objašnjava naša sagovornica.

Projekat „Aktivni mladi za transparentnije i odgovornije finansiranje sporta i omladine u Republici Srbiji“ realizuje Bečejsko udruženje mladih uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

1 KOMENTAR

  1. Kada će javnosti u Bečeju biti dostupni finansijski planovi i završni računi klubova koji dobijaju sredstva iz budžeta opštine?

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име