Na sceni Gradskog pozorišta Bečej u petak 18. novembra još jednom je predstava „Porodične priče“.

Komad je nastao prema tekstu Biljane Srbljanović, a režiju potpisuje Igor Pavlović. Uloge tumače glumci Gradskog pozorišta Bečej Simonida Mandić, Gordana Adamov i Srđan Tomić i njihov novosadski kolega Aleksandar Milković. Karta košta 300 dinara, a može se rezervisati na [email protected] i na 021/6915-336.

Reč reditelja:

Prošlo je više od dvadeset godina od kada je ovaj komad napisan. Proizišao je iz krvavih devedesetih: iz posledica ratova, raspada zajedničke zemlje i vrednosti koje su bile u njoj utemeljene, što je na kraju dovelo do uništenja porodice. Gde smo sada, dvadesetak godina kasnije? S obzirom na to da se sistemski ništa nije promenilo, mi u stvari živimo produžene devedesete. Taj period se nikada nije završio. Nikada se nismo kao narod pogledali u ogledalo.

Nove generacije rastu u gotovo istom okruženju, bez ikakve nade da će izaći iz tog mentalitetskog ćorsokaka. Porodica, umesto da bude najsigurnije mesto za decu, mesto gde će ih roditelji zaštititi od spoljnih uticaja, (p)ostaje nastavak psiho-fizičkog maltretiranja od strane neurotičnih roditelja koji su i sami na mentalnom nivou ostali u dečijem uzrastu.

U ovoj višestrukoj igri nimalo bezazlenih dečijih igara i podela uloga, glumci glume decu koja se igraju situacija iz porodičnog života u razorenoj zemlji. Tragikomičan i apsurdan komad Biljane Srbljanović boli nas još više jer ne prestaje da bude aktuelan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име