Vremenske nepogode | izvor Pixabay
Vremenske nepogode | izvor Pixabay

Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata od danas 19. jula do subote uveče 22. jula očekuje jaka grmljavinska aktivnost, navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije koji je jutros izdao upozorenje.

Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu krupnog grada (oko 5 cm u prečniku) i uz kratkotrajno olujne ( oko 24 m/s), izolovano i orkanske ( oko 28 m/s) udare vetra u zoni najintenzivnijih oblaka.

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, navode iz RHZ.

Danas 19. jula je najveći rizik od pojave nepogoda u večernjim satima i u toku noći, najpre u zapadnoj Srbiji i u Vojvodini. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

Upozorenje za područje Srbije na visoke temperature do 26. jula

Maksimalne temperature koje se danas 19. jula očekuju u Srbiji iznose od 33 do 38 stepeni Celzijusovih. Sutra 20. jula se očekuje manji pad dnevnih maksimuma, ali u petak i subotu (21. – 22. jul) u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlje ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 stepeni celzijusovih. Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju (23. jula), početkom sledeće sedmice, odnosno do srede, novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 stepeni Celzijusovih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име