Romska devojčica | Pixabay
Romska devojčica | Pixabay

Reč, dve o zdravstvenom stanju romske populacije u opštini Novi Bečej:

U cilju unapređenja zdravstvenog stanja Roma na teritoriji opštine Novi Bečej treba poboljšati položaj socijalno ugroženih Roma kroz pomoć u zdravstvenoj nezi i adekvatnom načinu ishrane. Takođe, neophodno je utvrđivanje zdravstvenog stanja romske populacije i stepen uticaja relevantnih faktora, kao i poboljšanje ostvarivanja prava Roma na zdravstvenu zaštitu kroz praćenje primene Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Uz to, potrebno je poboljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite za romsku populaciju, te unapređenje životnog okruženja u romskoj zajednici kao higijensko – epidemioloških uslova u romskim naseljima u cinju sprečavanja nastanka i širenja zaraznih i parazitnih bolesti.

Rad i zapošljavanje roma u opštini Novi Bečej

Najčešća zanimanja kod Roma u opštini Novi Bečej su: trgovci, odnosno ostvaruju prihode na pijacama ili uličnom prodajom , te muzičari. Naime, ova grupa ljudi se muzikom bavi kao tradicionalnim, porodičnim zanimanjem. Posledica toga je bila da su mnoge porodice koje su se bavile muzikom, ostale bez radnog prostora gde su više generacija privređivale za život. Danas, ni dva odsto muzičara više nisu u mogućnosti da uplaćuju doprinose za penzijsko osiguranje. U skladu sa tim, neće moći ostvariti pravo na penziju. Ako u obzir uzmemo statistiku da svaki 100-ti Rom doživi 60 godina, onda je mala verovatnoća da će neko od muzičara ostvariti pravo na starosnu penziju. Većina muzičara je bila je prinuđena da privremeno napusti opštinu Novi Bečej. Tu su i sakupljači sekundarnih sirovina. Naime, sakupljanje sekundarni sirovina je postala masovna pojava. Pojedine romske, a i neromske pordice u ovoj oblasti vide način kako da ublaže materijalne probleme. Najviše Roma je nezaposleno, odnosno žive od socijalne novčane pomoći i povremenih sezonskih poslova.

Bez obzira na dostupnost različitih kurseva u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) (kursevi engleskog i informatike, zanatski kursevi itd.) problem je u nedovoljnoj informisanosti Roma o postojećim merama i programima NSZ.

Neophodno je uspostaviti aktivnosti koje bi za cilj imale unapređenje informisanosti romske populacije putem društvenih mreža, nevladinih udruženja, kao i oglasnih tabli u naseljima. Na osnovu rada na terenu došlo se do zaključka da postoji razlika između Roma u naseljima Novi Bečej i Novo Miloševo. Romi u Novom Miloševu bave mahom sakuljanjem, preradom i izvozom perja. U Novom Miloševu postoje dve registrovane firme za ovaj posao. Međutim, u poslednje vreme rad sa perjem je u zastoju zbog nedovršene procedure dobijanja izvozničke dozvole. Po vlastitim izjavama, Romi su zainteresovani za trgovinu perjem, stočarstvo i poljoprivredu. Problem sa zapošljavanjem Romkinja se nalazi u činjenici da 85 odsto porodica spada u kategoriju tradicionalnih, odnosno da se žene rano udaju i uglavnom su domaćice. I u ovom delu postoje razlike između Roma u Novom Bečeju i Roma u Novom Miloševu. Tako u Novom Bečeju postoje: Romi, Romi srpske nacionalnosti i rumunski Romi (govore romski i rumunski). Rumunski Romi su manje tradicionalni. U skladu sa tim bismo kao mogućnost pristupanju problematike zapošljavanja Romkinja imali dve ciljne grupe: Romkinje iz tradicionalnih i Romkinje iz manje tradicionalnih porodica i sredina.

Кako bi se rešio problem zapošljavanja, mora se, kako se navodi u dokumenti, podsticati uključivanje radno sposobnih pripadnika romske nacionalnosti na formalno tržište rada, podizati zapošljivost, zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje, posebno Roma i Romkinja koji pripadaju kategorijama višestruko teže zapošljivih nezaposlenih lica.

Drugim rečima, da bi se njihov položaj popravio potrebno je: povećanje broja Roma koji koriste usluge Nacionalne službe za zapošljavanje, unapređenje nivoa informisanosti Roma o programima dekvalifikacije i prekvalifikacije i povećanje kompetencija za konkurentnosti na tržištu rada. Naravno, poželjno je podsticanje razvoja preduzetništva, kao i zapošljavanje kroz organizovanje javnih radova, uz smanjenje diskriminacije prilikom zapošljavanja Roma. Uz to, neophodno je podsticanje zapošljavanja Roma i Romkinja u institucijama na lokalnom i nacionalnom nivou, u saglasnosti sa organima lokalnih samouprava i u skladu sa fiskalnim ograničenjima.

Socijalna zaštita

 Prema podacima Centra za socijalni rad opštine Novi Bečej, usluge socijalne zaštite je do kraja 2019. godine koristilo 850 porodica opštine Novi Bečej, od kojih se 270 porodica izjasnilo kao porodice romske nacionalnosti. Obzirom da korisnici usluga nisu u obavezi da se izjasne po nacionalnoj osnovi, broj ne pokazuje realnu sliku. Međutim, terenskim radom predstavnika romske zajednice, koordinatora, medijatora, pedagoškog asistenta, do Roma koji su korisnici socijalne zaštite se lakše dolazi. Angažovanjem koordinatora za romska pitanja, korisnicima je lakše da dođu do predstavnika određenih institucija, korisnicima koordinator pomaže oko potrebne dokumentacije neophodne za podnošenje za određen vid pomoći, a takođe, predstavnici Centra za socijalni rad za svaku porodicu kontaktiraju koordinatora. Кorisnicima koji nemaju uslove da sami dođu do Centra i prikupe svu potrebnu dokumentaciju obezbeđena je pomoć tokom tog procesa. Dodatno, na oglasnoj tabli CSR postoje istaknute informacije šta je potrebno od dokumenata za ostvarivanje određene vrste pomoći.

Jedna od pozitivnih mera je i uspešna saradnja Službe za katastar nepokretnosti i Centra za socijalni rad opštine Novi Bečej, a ogleda se u činjenici da se za dobijanje dokaza o imovini ne naplaćuje taksa. Zapažena je potreba preuzimanja niza aktivnosti u pravcu osnaživanja romske populacije, da uz podršku lokalne zajednice i predstavnika romske zajednice mogu sami da rešavaju probleme sa kojima se susreću na brži, efikasniji i jeftiniji način. To je proces koji traje i koji će uvek dobijati iznova nove oblike i sadržaje kroz napore, pre svega lokalne zajednice, da se poboljša život Roman pa time i čitave zajednice.

Da bi se socijalni položaj Roma promenio, potrebno je unaprediti pristup uslugama socijalne zaštite i dostupnost novčanih davanja radi smanjenja siromaštva i povećanja socijalne uključenosti Roma i Romkinja u lokalnoj zajednici. S tim u vezi, neophodno je jačanje savetodavne uloge Centra za socijalni rad  i stvaranje uslova za veću uključenost Roma u sistem socijalne zaštite.

 

Više o ovoj temi čitajte OVDE:

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Javni interes u žiži – Ka kvalitetnijem informisanju građana opštine Novi Bečej“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име