Još uvek je na snazi vanredna situacija kod kompleksa sportskog centra i otvorenog bazena u Bečeju i prema informacijama kojima portal MojBečej raspolaže, minimalne su šanse da tu ovog leta kupanja i bude.

Radovi na uklanjanju bušotine trebalo bi da traju oko dva meseca, a počinju sledeće nedelje. Oni neće ići na teren opštinskog budžeta, ali će lokalna samouprava morati da pripremi prilaz mehanizaciji koju obezbeđuje Naftna industrija Srbije (NIS), inače i vlasnik bušotine. To podrazumeva uklanjanje dela stabala i rastinja na kompleksu otvorenih bazena sportskog centra u Bečeju.

U pitanju su četiri hidrotermalne bušotine u nizu, bez tehničke dokumentacije koje se zbog bezbednosti stanovništva moraju likvidirati. Utvrđena je velika prisutnost metana i time i velike mogućnosti za eksploziju.

– U momentu aktivacije (u martu prim. nov.) se nije znalo da li je arteški bunar ili termalna bušotina. Nakon ispitavanja su shvatili da je u pitanju  hidrotermalna bušotina, odnosno četiri bušotine u nizu, koja se nalazi u njihovim knjigama, ali bez tehničke dokumentacije. U sve je uključen Rudarsko – geološki fakultet koji će u saradnji sa lokalnom samouprave proveriti kakve je stanje sa bušotinama na teritoriji opštine Bečej, rekla je za portal MojBečej načelnica Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo Opštinske uprave Bečej Daniela Doroslovački. Ona dodaje da u kompaniji NIS procenjuju da će radovi trajati bar dva meseca i da će bi trebalo da počnu sledeće nedelje.

-Bilo kakva iskra na razdaljini samo metar od same bušotine mogla bi da izazove eksploziju, ističe.

Zbog aktiviranja bušotine kod kompleksa otvorenih bazena kod sportskog je 10. marta ove godine proglašena vanredna situacija na delu teritorije Prve mesne zajednice.

Podsetimo na to da je 8. marta proglašena vanredna situacija na teritoriji Druge mesne zajednice takođe zbog aktiviranja bušotine na uglu Republikanske ulice i ulice Nikole Tesle, ali je nakon nekoliko dana bušotina likvidirana i vanredna situacija ukinuta.

Načelnica Odeljenja za urbanizam, saobraćaj, građevinarstvo i inspekcije poslove u Opštinskoj upravi Bečej Daniela Doroslovački
Načelnica Odeljenja za urbanizam, saobraćaj, građevinarstvo i inspekcije poslove u Opštinskoj upravi Bečej Daniela Doroslovački

To nije i slučaj sa bušotinom kod bazena jer, kako nam je objašnjeno, vlasnik bušotine – kompanija NIS, nije na raspolaganju imao adekvatnu mehanizaciju, hemijska sredstva i alate.

Vanredna situacija se odužila zato što mehanizacija, alati i hemikalije koje NIS ima u zalihama dovoljne za njihove “velike bušotine”, što ove u Bečeju nisu. Uz to, kako je objasnila Doroslovački, kompanija, zbog vlasničke strukture, trpi sankcije na evropskom tržištu, što im otežava nabavku opreme.

Sada je planirano da NIS obezbedi velike kranove i mehanizaciju i potrebna im je dodatna saobraćajnica.

– Naša je obaveza da im obezbedimo prolaz i prilaz mehanizaciji. Moraće da se poseku stabla koja su tamo više od 60 godina, nažalost. Čim radovi budu gotovi mi ćemo posaditi nove sadnice. Drugog načina nije bilo. Takođe će dve srebrne jele morati da se poseku, što je meni naročito žao jer smo svi odrasli u ovom gradu, dodaje Doroslovački.

NIS ovavku bušotinu ne bi mogao da koristi jer je nisu ni bušili, niti su planirali održavanje između ostalog jer je u samom jezgru bazena.

-Mi smo za to da budemo strpljivi, pa čak i da ne bude sezone kupanja da bismo predupredili bilo kakvu nesreću, navela je ona.

Bušotina je i ranije znala da se aktivara, ali i da se sama ugasi. Sada je tečnost već bila na površini.

Direktor sportskog centra i zaposleni su, kako je Daniela Doroslovački objasnila, proverili stanje bušotine na bazenu i alarmirali stručnjake iz NIS-a u vreme kada je nastao problem na bušotini u Drugoj mesnoj zajednici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име