SNP: Ljubavni napitak

0
101

Prvi put u ovoj sezoni, sa gošćom Zojom Ražok, sopranistkinjom iz Ukrajine u ulozi Adine. Komična opera u dva čina Gaetana Donicetija je na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta u subotu 17. februara 2018. na sceni „Jovan Đorđević“ sa početkom u 19 časova.

Interpretacija srednjovekovne legende o ljubavnom napitku daje priči novo značenje prema kojem su ljudi u mogućnosti pružiti dobrotu i ljubav i bez pomoći čarobnog eliksira. Reditelj Andrej Besčasnij je približio radnju našem vremenu, na početak 20. veka. Dirigent je Mikica Jevtić, a u ulozi Adine, bogate devojke je Darija Olajoš Čizmić, sopran, Nemorino, mladi seljak je Saša Štulić tenor, narednik Belkore je Vasa Stajkić bariton, nadrilekar Dulkamara je Željko R. Andrić, bariton. Učestvuju i: Maja Andrić kao Đaneta, Vladimir Stojković kao Pepino, Vladislav Šeguljev kao Ađutant, David Vještica kao Notar, Hor i Orkestar SNP-a i ansambl Baleta SNP-a.

"Ljubavni napitak" | Foto: Branislav Lučić
„Ljubavni napitak“ | Foto: Branislav Lučić

Komičnu operu Ljubavni napitak napisao je Gaetano Doniceti u samo dve nedelje (premijerno izvedena u Milanu, 1832). Zahvaljujući zanimljivom i duhovitom zapletu koji opisuje peripetije mladog ljubavnog para, kao i melodioznoj i ležernoj muzici, vrlo brzo je postala jednom od najizvođenijih italijanskih opera 19. veka. Ova popularna komična opera bila je jedno od najzastupljenijih dela na repertoaru evropskih operskih kuća. Opera preporučuje muziku kao univerzalni lek zbog toga što poseduje čarobne osobine koje Dulkamara (u prevodu: slatko-gorak) pripisuje sopstvenom eliksiru koji nesrećne vraća u život, služeći dobrobiti čovečanstva. Čuvena je tenorska arija Nemorina Una furtiva lagrima, te duet Adine i Nemorina iz prvog čina.

Portal „MojBečej“ deli dva puta po dve karte čitaocima koji se prvi jave našoj redakciji putem imejla: [email protected]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uključena je moderacija komentara. Vašem komentaru može biti potrebno određeno vreme da se pojavi.