U Gradskom pozorištu Bečej je u toku 17. turneja filmskog festivala „Slobodna zona“. Večeras (sreda 31. maj) i sutra (1. jun) na repertoaru su još dva, od ukupno četiri, filma koje je bečejska publika mogla da pogleda. U pitanju su indijski film „Pisanje vatrom“ (2021) i „Časna sestra fudbalski trener“ (2022)

U okviru ovogodišnjeg izbora, „Slobodna zona“ donela je najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

Sve projekcije su besplatne i počinju u 20 časova, a ljubitelji filma mogu da pogledaju još sledeća ostvarenja: sreda 31. maj indijski film „Pisanje vatrom“ (2021) i četvrtak „Časna sestra fudbalski trener“ (2022) iz Španije.

Prve dve večeri prikazani su „Trougao tuge“, film švedsko-francuske produkcije i mađarski „Nežno“, oba iz prošle godine.

O filmovima danas i sutra na repertoaru:

  1. maj „Pisanje vatrom“ (2021)

Snažan dokumentarni film o novinarkama u Khabar Lahariji, jedinoj indijskoj novinskoj organizaciji koju vode isključivo žene. Ovo je jedan od najviše puta nagrađenih dokumentarnih filmova u protekle tri godine,

Reditelji su Sushmit Ghosh i Rintu Thomas a trajanje filma 92 minuta.

Žene Khabar Laharije, sve iz kaste Dalita („nedodirljivih“), spremaju se da pokrenu digitalno izdanje novina, iako mnoge nemaju struju kod kuće. Naoružane pametnim telefonima, glavna reporterka Mira i njen tim istraživačkih novinarki suočavaju se sa nekim od najvećih problema Indije – razotkrivanjem nemilosrdne diskriminacije žena i davanjem glasova potčinjenima u represivnom kastinskom sistemu. Pisanje vatrom beleži njihovu zadivljujuću odlučnost dok se međusobno osnažuju i pozivaju na odgovornost one koji su odgovorni za nepravdu. Film je savršeno predstavio kastni sistem u Indiji, star milenijumima, tradiciju, seksualno nasilje nad ženama i korupciju.

  1. jun „Časna sestra fudbalski trener“

Španska porodična komedija reditelja Roberta Buesoa

Igraju: Carmen Machi, Paula Usero, Anis Doroftei

Sestra Marina, veoma neortodoksna monahinja, poslata je tokom leta 1994. u El Paral, internat za dečake kom preti zatvaranje u bliskoj budućnosti. Iako dečaci Marinu dočekuju uz razne podvale, oni će, malo-pomalo, postati nešto veoma nalik porodici koju nikada nisu imali.

Osim svog humora, ono što film čini zaista posebnim su lukavstvo i hrabrost potrebni ovoj ženi da inspiriše decu i nauči ih pravim vrednostima. Zato film govori o istinskom učenju, onom koje je istrajno i koje razume da dete uvek zaslužuje drugu šansu. Ovo je takođe priča koja govori o pojmu „doma“ i potrebi da se zasnuje prava porodica. Ovo je srž ove priče, i treba joj pristupiti sa blagonaklonošću i osećajem odgovornosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име