Preuzeto sa sajta sensor.community/en/

Zbog visoke koncentracije PM 2.5 čestica ne preporučuje se boravak napolju, što posebno važi za osetljive grupe ljudi, budući da i široka javnost može da iskusi respiratorne probleme pošto se vazduh u Bečeju trenutno nalazi u crvenoj zoni po indeksu kvaliteta vazduha, pokazuju podaci sa sajta sensor.community.

– Savetuje se izbegavanje fizičke aktivnosti na otvorenom kao i luftiranje zatvorenih prostorija, navodi se u opisu crvene zone indeksa kvaliteta vazduha.

Tabela definisane boje zone koje se vezuju za vrednost
dnevnog indeksa kvaliteta vazduha, preuzeta sa sajta Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Najviši indeks kvaliteta vazduha u Bečeju trenutno se beleži u Novom selu (163) zbog prekomerne koncentracije PM čestica, dok je najniži indeks izmeren u Bačkom Gradištu (129). U opštini Bečej trenutno su postavljena četiri senzora u okviru programa građanskog monitoringa kvaliteta vazduha kom se priključilo Bečejsko udruženje mladih.

Podsetimo, opština Bečej nema postavljenu mernu stanicu za kvalitet vazduha, a plaćena merenja koja se vrše deset dana u godini ne mere koncentraciju suspendovanih PM čestica. Nadležni kvalitet vazduha u Bečeju danas ne dovode u pitanje pozivajući se na podatke iz 2013. godine. Više o tome čitajte OVDE.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Vladavina prava pod lupom: Ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

5 KOMENTARA

 1. Eventualna izgradnja postrojenja bečejske Toplane na biomasu, o kom se govori poslednjih godina, samo će doprineti ,,kvalitetu“ vazduha.
  Umesto da se radi na korišćenju besplatnog i čistog resursa koji imamo, a to su geotermalne vode, mi razmišljamo o izgradnji još jednog velikog zagađivača!
  Bečejci vreme je za buđenje!
  Nećemo kotlarnicu na biomasu!

 2. Nema od kotlarnice nista.Sta je napravljeno i urađeno,to je to. Indeks zagađenosti treba da Bude u crnom, kad pocne sezona prskanja useva po ataru.Vojvodina je jedna velika gasna komora.

 3. Dobar dan svima, želim da ukažem na beli oblak dima koji uglavnom noću prekriva ceo grad a kreće se od Sojaproteina, u donjem gradu se čak i oseti slatkast ukus u vazduhu i miris, ako neko ima moć da proveri da li uopšte imaju filtere u fabrici. Kako se šuška u gradu jeste da su prošle godine i ove uštedeli veliku sumu novca koju su trebali izdvojiti na zamenu filtera i sistema za prečišćavanja. Naravno na uštrb zdravlja naše dece i nas.
  Potpisujem bilo koju peticiju i bravo za ljude koji pokreću da se vodi računa o vazduhu i kod nas u Bečeju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име