Vojvođanska rapsodija | Foto: Srđan Doroški
Vojvođanska rapsodija | Foto: Srđan Doroški

U Srpskom narodnom pozorištu u toku je rad na mjuziklu Vojvođanska rapsodija, velikom projektu SNP-a koji objedinjuje učešće sve tri umetničke jedinice – Dramu, Operu i Balet.

Vojvođanska rapsodija je originalni domaći mjuzikl, u režiji Vladimira Lazića, koji zajedno sa Željkom Mijanovićem potpisuje i dramaturšku adaptaciju.

Svoju premijeru imaće 2. decembra 2017. u Srpskom narodnom pozorištu na sceni „Jovan Đorđević“.

Vojvođanska rapsodija | Foto: Srđan Doroški
Vojvođanska rapsodija | Foto: Srđan Doroški

Nastao je prema motivima čuvenog dela „Selo Sakule, a u Banatu“ Zorana Petrovića, koji opisuje vojvođanske običaje i na komičan način ispreda priču o odnosima među polovima, narodima u starom vojvođanskom ambijentu, u jednoj noći. Ovaj komad, u podnaslovu Vašarska panorama, dešava se, za razliku od originala, u jednoj noći – vidovdanskoj. U ovoj noći otvorenog neba, plejada likova gleda iznad sebe sa nadom da će njihove želje biti ostvarene.

Koristeći se već prepoznatljivim motivima „Sakula“, ova predstava se oslikava kompoziciono i hronološki, ispredajući priču o odnosima među polovima, narodima, rodoljublju.

Kako je to istakao reditelj Vladimir Lazić, pre četrdesetak godina nastao je dramski tekst „Selo Sakule, a u Banatu“, a potom i ciklus tekstova Zorana Petrovića, eminentnog slikara, književnika, profesora. To je bio čitav serijal omaža Vojvodini, Banatu.

„Selo Sakule, a u Banatu“ je u Srpskom narodnom pozorištu jedna od istorijskih, antologijskih predstava, kao romantična pastorala o ljudima i njihovim ćudima, naravima, izvođena s velikim uspehom (premijera 1969) u adaptaciji i režiji Dimitrija Mite Đurkovića.

Za Vojvođansku rapsodiju je korišćeno još nekoliko dramskih tekstova u saradnji sa Željkom Mijanovićem, koji je i autor songova.

Vojvođanska rapsodija | Foto: Srđan Doroški
Vojvođanska rapsodija | Foto: Srđan Doroški

Na sceni je okupljeno oko šezdeset učesnika, što predstavlja jedan od najvećih projekata Srpskog narodnog pozorišta. Ono što je još važnije, to je kako pretočiti jednu dramsku partituru u mjuzikl – originalna muzika, songovi, koreografija. Publika će imati priliku da u Vojvođanskoj rapsodiji vidi deo svoje Vojvodine i deo neke druge, koju neko pokušava da predoči.

Kompozitor: Gabor Lenđel, koreograf: Milica Cerović, scenograf: Saša Senković, kostomograf: Marina Sremac.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име