Foto: Gradsko pozorište Bečej

Vreme raspada zajedničke zemlje i vrednosti koje su bile u njoj utemeljene i uništenje porodice su samo neke od posledica rata devedesetih godina, a upravo o tome govori  tekst „Porodične priče“ Biljane Srbljanović.

Ovaj komad u režiji Igora Pavlovića bečejska publika po drugi put može pogledati u svom matičnom pozorištu 2. aprila od 20 časova.

Likove tumače mladi bečejski glumci Simonida Madić, Srđan Tomić, Gordana Adamov i novosadski glumac Aleksandar Milković.

Nakon predstave u Pozorišnom klubu će se održati svirka novobečejskog benda „Skladište 58“ na koju imaju slobodan ulaz svi sa kupljenom ulaznicom za predstavu „Porodične priče“, napominju organizatori.

Predstava se inače nalazi i na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta, a ovo će joj biti sedmo izvođenje.

Cena karte iznosi 300 dinara, a zainteresovani svoje mesto mogu rezervisati putem telefona 021 6915 336 ili putem imejl adrese pozoristebecej@gmail.com.

Reč reditelja:

Prošlo je preko dvadeset godina od kada je ovaj komad napisan. Proizišao je iz krvavih devedesetih: iz posledica ratova, raspada zajedničke zemlje i vrednosti koje su bile u njoj utemeljene, što je na kraju dovelo do uništenja porodice. Gde smo sada, dvadesetak godina kasnije? S obzirom na to da se sistemski ništa nije promenilo, mi u stvari živimo produžene devedesete. Taj period se nikada nije završio. Nikada se nismo kao narod pogledali u ogledalo.
Nove generacije rastu u gotovo istom okruženju, bez ikakve nade da će izaći iz tog mentalitetskog ćorsokaka. Porodica, umesto da bude najsigurnije mesto za decu, mesto gde će ih roditelji zaštititi od spoljnih uticaja, (p)ostaje nastavak psiho-fizičkog maltretiranja od strane neurotičnih roditelja koji su i sami na mentalnom nivou ostali u dečijem uzrastu.
U ovoj višestrukoj igri nimalo bezazlenih dečijih igara i podela uloga, glumci glume decu koja se igraju situacija iz porodičnog života u razorenoj zemlji. Tragikomičan i apsurdan komad Biljane Srbljanović boli nas još više jer ne prestaje da bude aktuelan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име