Foto: Pixabay

Međunarodni dan posvećen levorukim osobama obeležava se svakog 13. avgusta još od 1976. godine, a na ovaj dan podstiču se desnoruki da probaju da koriste predmete za levoruke, kako bi uočili sa kakvim se sve poteškoćama susreću ljudi koji koriste levu ruku u svetu gde je većina predmeta prilagođena desnorukima.

Desnorukim osobama je lakše da koriste većinu predmeta za obavljanje uobičajenih poslova, pa će se zato levoruki teško služiti makazama, mašinama za rezanje i sečenje, foto aparatima, a imaće i problem pri sipanju kafe iz džezve.

Da li je neko desnoruk ili levoruk zavisi od toga koja moždana hemisfera je dominantnija, pa je tako kod levorukih osoba to desna moždana hemisfera, a obrnuto važi za desnoruke.

U prošlosti se leva strana smatrala nesrećnom, pa ne čudi podatak da su ranije deca prisiljavana da budu desnoruki. Sada je u svetu veći procenat levorukih među mlađom nego među starijom populacijom, piše portal Nacionalna geografija.

Koliko je leva strana „diskriminisanija“ od desne možemo da razumemo i na osnovu izreka da smo „ustali na levu nogu“ ili da nam je neko „desna ruka“.

Neke od poznatih ličnosti koje su bile levoruke su Leonardo da Vinči, Mikelanđelo, Betoven, Bah, Čarli Čaplin, Pol Makartni, vojskovođe Cezar, Aleksandar Makedonski, Napoleon, kao i naučnici Ajnštajn, Maksvel, i drugi.

Izvor: BBC, Nacionalna geografija

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име