Danas, 14. juna, proslavlja se Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi koji je proglašen 2005. godine, sa ciljem da se na ovaj način iskaže zahvalnost svim dobrovoljnim davaocima krvi, ali i da se podigne svest građana o važnosti dobrovoljnog davanja krvi.

Ovaj datum je izabran zbog toga što je na ovaj dan 1868. godine rođen austrijski naučnik dr Karl Landštajner koji je otkrio krvne grupe, a čije je otkriće 1930. godine ovenčano Nobelovom nagradom.

U opštini Bečej je u ovoj godini prikupljeno ukupno 283 jedinice ove tečnosti, a 13 meštana je krv doniralo po prvi put. U naseljenim mestima bečejske opštine do sada je održana po jedna akcija i to u Bačkom Petrovom Selu početkom marta kada je krv doniralo 34 osobe i u Bačkom Gradištu u vreme varedne situacije gde su prikupljene 22 jedinice krvi.

– Ovim putem čestitamo svim davaocima krvi Svetski dan davalaca krvi i istovremeno šaljemo poruku da svako može dati svoj doprinos davanjem krvi, volontiranjem u davalaštvu krvi ili širenjem tačnih informacija o potrebama za dobrovoljnim davanjem krvi, navode iz Crvenog krsta Srbije.

Oni najavljuju da se tokom juna meseca ulazi u period kada su česte nestašice krvi, zbog čega se nastavlja kampanja „Crveni krst – crveni tepih“ koja će trajati od 1. jula do 31. avgusta.

– Dovoljne rezerve bezbedne krvi mogu biti obezbeđene samo putem redovnih davanja krvi dobrovoljnih, neplaćenih davalaca.  Krv pomaže pacijentima u životno ugroženim stanjima da žive duže i sa boljim kvalitetom života. Pomaže pri složenim medicinskim i hirurškim procedurama. Krv je takođe važna u lečenju povređenih tokom svih hitnih situacija (prirodnih katastrofa, nesreća, oružanih sukoba) i ima osnovnu ulogu u spasavanju života na porođajima i u neonatalnom zbrinjavanju, ističu iz Crvenog krsta Srbije.

Naredni dolazak mobilne ekipe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodina u Bečeju zakazan je za 8. jul, potom slede akcije 19. avgusta, 7. oktobra i 25. novembra. U Bačkom Petrovom Selu je naredna akcija 17. jula, a do kraja godine Petrovoselci će moći da daju krv i 20. novembra. U Bačkom Gradištu su preostale dve akcije do kraja godine, a prva naredna je zakazana za 14. avgust, dok će se druga održati 11. decembra.

Tema ovogodišnje kampanje Svetske zdravstvene organizacije glasi „Bezbedna krv spasava živote“, a propraćena je sloganom „Daj krv, i učini svet zdravijim mestom“, sa ciljem da se naglasi važna uloga pojedinca u ukupnom zdravlju zajednice.

Inače, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 42 odsto krvi koja se prikuplja u svetu dolazi iz zemalja sa visokim prihodima, dok u tim zemljama živi samo 16 odsto svetskog stanovništva.

Našu reportažu o Crvenom krstu u Bečeju i njihovim volonterima možete pogeldati OVDE.

Kako postati dobrovoljni davalac krvi?

Ukupno, postupak davanja krvi sa pridruženim medicinskim i administrativnim procedurama traje oko 30 minuta. Zainteresovana lica popunjavaju upitnik za davaoce, obavljaju registraciju, zatim im se određuje nivo hemoglobina i sledi lekarski pregled, nakon čega će lekar odrediti da li će osoba tog dana dati krv.

Krv se daje iz vene na pregibu lakta, pri čemu se koristi sterilan pribor za jednokratnu upotrebu, a nakon obavljenog davanja krvi, davaoci mogu da se posluže obrokom zahvalnosti. Korist koja se postiže davanjem krvi je višestruka – iz date jedinice krvi odvajanjem eritrocita, trombocita i krvne plazme, postiže se korist za najmanje jednu osobu koja će neke od krvnih produkata primiti, dok je najčešći slučaj da to bude tri i više osoba.

Detaljne informacije o procedurama davanja krvi, preduslovima za davaoce, lokacijama gde se može dati krv, kao i brojnim drugim relevantnim aspektima dobrovoljnog davalaštva, dostupne su na internet stranici Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Izvori: zdravlje.org.rs, who.int, redcross.org.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име