Foto: Pixabay

Svetski dan poezije, 21. mart, danas će biti obeležen onlajn preko Jutjub kanala Društva književnika Vojvodine (DKV) iz Novog Sada, prenosi Tanjug.

Maratonski dan posvećen poeziji trajaće od 10 do 22 sata, sve vreme virtuelno, a čak 100 pesnika će učestvovati u video prilozima ovog projekta. Cilj festivala je da se oda priznanje nacionalnim, regionalnim i međunarodnim poetskim pokretima, kroz promovisanje i podsticanje čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom sveta.

UNESKO je 1999. godine proglasio 21. mart za Svetski dan poezije, a osmišljen je sa namerom da se javnost podseti na snagu i važnost pesničke reči, koja je na margini društvenog interesovanja, a takođe i da se podrži jezička raznolikost, piše RTV.

Petnaesti put DKV organizuje smotru povodom Svetskog dana poezije, koji se obeležava u svim svetskim značajnijim prestonicama kulture, a u ovom onlajn projektu, pored pesama na srpskom jeziku, govoriće se i stihovi na mađarskom, slovačkom, rumunskom, engleskom, francuskom, španskom, ruskom i drugim jezicima.

Video snimke svojih pesma u trajanju od dva minuta poslalo je 100 savremenih domaćih i stranih pesnika, a od inostranih imena biće prisutni – Žerar Kartije, Gabrijel Alten, Žan Portan, Eduard Moge, Mario Martin, Katalin Ladik, Hans Mihael Špajer, Nikolaj Jeremin, Boris Orlov i mnogi drugi.

Domaći književnici koji će se predstaviti onlajn publici su: Radmila Lazić, Pero Zubac, Duško Novaković, Dragan Jovanović Danilov, Dejan Aleksić, Radivoje Šajtinac, Jovan Zivlak, Radomir Andrić, Enes Halilović, Radomir Uljarević i još mnogo njih.

Povodom obeležavanja ovog datuma, gošća jedne od narednih podkast emisija „Bumovanje“, koja će u narednim nedeljama biti objavljena na našem Jutjub kanalu, bila je mlada pesnikinja Dajana Grubišić koja vodi stranicu pod nazivom „Sakupljač trenutaka“.

Bumovanje: Razgovor sa pesnikinjom Dajanom Grubišić

Sa njom je voditeljka Jovana Pongračić govorila o poeziji, pisanju, društvenim mrežama, kao i mnogim drugim temama.

Gošča podkasta je ovom prilikom podelila i nekoliko korisnih saveta za ljude koji nemaju naviku čitanja poezije.

– Svako jutro kada ustanete, pročitajte par stihova neke pesme. Tako ćete bolje započeti dan, a možda steknete naviku čitanja i poezija postane deo vaše svakodnevice, rekla je za „Bumovanje“ mlada pesnikinja.

Na pitanje da li je poezija popularna među mladima, Grubišić je odgovorila da poezija nije najbolja opcija za objavljivanje, jer većina više voli prozu, ali postoje mnogobrojni konkursi koji bi privukli ljude ka čitanju i pisanju iste.

Izvor: Bumovanje, Tanjug, RTV

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име