Foto: Pixabay

Svetski dan srca obeležava se sutra, 29. septembra, a Srbija ga dočekuje sa neslavnom statistikom – oko dva miliona ljudi ima kardiovaskularne bolesti, a svake godine više od 50 hiljada pacijenata izgubi bitku sa ovim bolestima, piše RTV.

Od kardiovaskularnih bolesti u svetu boluje više od dve milijarde ljudi, a skoro 20 miliona pacijenata umre od bolesti srca i krvnih sudova. Bolesti srca i krvnih sudova zauzimaju vodeće mesto po oboljevanju i umiranju, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Poslednjih šest meseci, mnogobrojnim kardiovaskularnim pacijentima zdravstveno stanje dodatno komplikuje i epidemija koronavirusa, zbog otežanog pristupa redovnim kontrolnim pregledima i dijagnostičkim procedurama.

Udruženje „Moja druga šansa” zajedno sa kardiolozima, već nekoliko meseci organizuje onlajn savetovališta za sve kardiovaskularne pacijente u Srbiji.

Do sada je realizovano 12 onlajn savetovališta na kojima je učestvovalo više od 20 lekara i pacijenata, članova udruženja, a koja se emituju svakog četvrtaka od 10 do 11 sati na Jutjub kanalu „Pokucaj, mi smo tu”.

Kako su najavili iz udruženja, s obzirom na to da situacija sa korona virusom i dalje ne jenjava, udruženje i lekari nastaviće sa organizacijama onlajn savetovališta i tokom jeseni.piše RTV.

Iz udruženja kažu da su, pored savetovališta, napravili i aplikaciju za pacijente „Otkucaji“, koja je zamišljena kao pomoć pacijentima u primeni terapije i praćenju opšteg stanja, a koja može besplatno da se preuzme.

– Zato pozivam sve pacijente da je preuzmu, jer sve informacije koje se upisuju mogu olakšati komunikaciju sa lekarima, a takođe lekarima bi te informacije značile u daljem lečenju i praćenju pacijenata, istakao je u saopštenju predsednik Udruženja „Moja druga šansa” Ivan Tojagić.

Tokom proleća i leta 2020. godine realizovano je 12 onlajn savetovališta, a tokom jeseni biće realizovano još 14 onlajn savetovališta svakog četvrtka od 10 do 11 sati počevši od četvrtka 1. oktobra.

Na svakom savetovalištu učestvuje kardiolog, koji radi u koronarnoj jedinici i predstavnik Udruženja „Moja druga šansa”, koji daju savete i odgovaraju na pitanja pacijenata.

Pitanja se mogu postavljati na mejl adresu mojadrugasansa@gmail.com i na Fejsbuk stranici udruženja „Moja druga šansa”.

Izvor: RTV

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име