Óbecse község nemrégiben szerződést kötött helyi, újvidéki és belgrádi vendéglátóhelyekkel, és e dokumentumok szerint egy év alatt 3,4 millió dinár költhető el szállodákra és éttermi szolgáltatásokra – ez az összeg több mint egymillió dinárral meghaladja azt a pénzt, amit tavaly szántak ugyanilyen célokra.

A közbeszerzési specifikáció szerint Óbecsén 2.651.510 dinár értékben 500 éjszakázást és ezer étkezést tervez az önkormányzat, ezen felül a hasonló jellegű szolgáltatásokért Újvidéken 458 ezer, Belgrádban pedig megközelítőleg 292 ezer dinárt fognak fizetni.

Arra a kérdésre, hogy az önkormányzat miért tervezett Óbecsén ezer, Újvidéken kétszáz és Belgrádban száz étkezést, Dragan Tošić polgármester elmondta: Szerbia fővárosában gyakran tartanak megbeszéléseket, ezért kell ott éttermi étkezéssel kalkulálni.

– Belgrádnak szerepelnie kellett a terveinkben, mivel ott rendszeresen tartunk találkozókat, emiatt ki kellett választanunk egy helyet. Azt hiszem, a most kiválasztott étterembe szinte soha nem járunk, de muszáj volt választanunk egyet. Az is természetes, hogy Újvidéken is meg kellett ezt tennünk, mert amikor külföldi vendégeink érkeznek, mint például most Romániából vagy Szlovákiából, akkor velük ellátogatunk Újvidékre is. A tisztségviselők és a munkatársaim nem mehetnek el úgy étterembe, hogy nincs velük szerződésünk egy közbeszerzési eljárás eredményeként. Azon vagyunk, hogy minél több étteremmel szerződjünk, de nem biztos, hogy mindegyikkel élni is fogunk – mondta el a polgármester.

Arra a kérdésre, hogy miért terveztek az idén 1,2 millió dinárral több pénzt éttermekre és szálláshelyekre, mint tavaly, Tošić azt válaszolta: az árak emelkedtek a tavalyiakhoz képest.

– Ez nem jelenti azt, hogy mi el fogunk költeni hárommillió dinárt, de meg kellett növelnünk az összeget. Azt remélem, a végén mégis sikerül majd csökkentenünk ezt az összeget – tette hozzá Tošić.

Arra a kérdésre, hogy kik fognak Óbecsén eltölteni 500 éjszakát, a polgármester így válaszolt:

– Nem tudom, lesz-e ötszáz éjszakázás, de azt szeretnénk, ha az Óbecse éjszaka elnevezésű rendezvény nemzetközi lenne, amelyen vendégül látnánk külföldi festőket is, de a zenészekkel is számolni kell. Érkeznek vendégek a község napjára is. Nem hiszem, hogy lesz ötszáz éjszakazás, legfeljebb 250. Ezzel a lehetőséggel csak a község vendégei élhetnek, helyi személyek semmiképp – jelentette ki a polgármester.

Nem mindegyik önkormányzat ilyen gáláns az éttermi étkezéseket illetően – legalábbis ez derül ki a közbeszerzési eljárások nyomán született szerződésekből.

A szomszédos Szenttamás például a község területén 500 ezer dinárt költhet el éttermekben, míg szállodai szolgáltatásokra 167 ezer dinárt terveztek be a költségvetésbe, de erre vonatkozóan még nem sikerült lefolytatni egy sikeres közbeszerzési eljárást.

 

 

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „A közpénz átlátható útja: Transparetni put javnog novca“ koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne odražavaju stavove ministarstva

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име