A fiatalok negyven százalékuk véli úgy, hogy az erőszak igazolható

A Szerbiai Fiatalok Ernyőszervezete által végzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy a fiatalok több mint 70 százaléka volt már kitéve verbális erőszaknak, és minden negyedik lány volt szexuális erőszak áldozata.

Szerbiában a biztonságosabb felnövés érdekében olyan programokat kell biztosítani a fiatalok számára, amelyek megerősítik a fiatalokat. Ilyen például a mentális egsészégvédelmi program, amely keretében pszichoterápiás szolgáltatásokat biztosítanak a fiataloknak, valamint olyan ifjúsági terek kialakítása van szükség, ahol a fiatalok összegyűlhetnek és szabadon beszélletnek a problémáikról, vagy megoszthatják egymással ötleteiket – hangzott el a Trag Alapítvány és az Egyesület Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) panelbeszélgetésén.

A beszélgetést azzal a szándékkal szervezték meg, hogy megvitassák a lehetséges jövőbeni tragédiák megelőzésének módjait, tekintettel a májusi tragikus eseményekre, amelyek az egész társadalmat megrázták.

-Az erőszak megelőzése olyan téma, amellyel még sokáig fogunk foglalkozni, és fontos, hogy a szervezetek és intézmények továbbra is együttműködjenek. – jelenette ki Vesna Savić Đukić az UNICEF adománygűjtő szakértője.

Kiemelte ugyanakkor, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fiatalok tájékoztatásásra és oktatására.

-Fontos az oktatás ebben a témában, hogy a fiatalok tudják, hogyan lehet erőszak nélkül élni, hogyan lehet erőszakos viselkedés nélkül felnőni, hogyan kell ápolni a kedvességet és a szolidaritást. A lehető legjobb esélyt kell adnunk a fiataloknak és meg kell hallgatnunk javaslataikat, ötleteiket. – mondta Vesna Savić Đukić.

Savić Đukić elmondása szerint a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt tragédia és a mladenovaci esemény után hosszú felépülési folyamat vár ránk.

-Dolgozunk a törvény reformján a gyerekek és fiatalok helyzetének javítása érdekében, hogy a fiatalok hangja is hallható legyen, de a döntéshozók figyelmének a felhívása is feladatunk. Mivel olyan világban élünk, amely tele van kihívásokkal, ezért olyan mechanizmusokat kell beszereznünk, amelyek ellenállóbbá tesznek bennünket – mondta Savić Đukić.

A legfontosabb üzenet szerinte az, hogy a környezet odafigyeljen a gyerekekre, támogassa őket. Savić Đukić arra a lesújtó tényre is rámutatott, hogy napjainkban a gyerekek mintegy 40 százalékát testi fenyítéssel nevelik.

A panelbeszélgetés résztvevői rámutattak a közösségi oldalakon megjelenő digitális erőszakra is. Az UNICEF internetes erőszak megállítására irányuló kampánya kapcsán Vesna Savić Đukić elmondta nem csak a gyerekek, de a szülők digitalis oktatásán is fontos dolgozni, de a tanárokén is, akik gyakran lemaradnak a digitalis eszközök használatában, viszont éppen ők kell, hogy támogatást nyújtsanak a gyerekeknek.

Ana Boroš Tadić, a szerbiai A1 vállalat kommunikációs szakértője a cég „Bezbedni klinci“ elnevezésű projektjére mutatt rá, amelyet öt éve indítottak meg. A projekten belül egy platformot, azaz egy portált hoztak létre a digitális világban való gyermekneveléshez.

-A portálon a szülők és tanárok oktatási szövegeket, tanfolyamokat és videókat találhatnak. Telekommunikációs szolgáltatóként feismertük annak szükségét, hogy felelősséget vállaljunk a különböző célcsoportok oktatásában ami a digitális eszközök használatát illeti és felhívjuk a figyelmüket mindazokra a kihívásokra, amelyekkel szembe kerülhetnek. – mondta Boroš Tadić. Mint megjegyezte fontos, hogy a gyerekek megosszák szüleikkel azokat a dolgokat amikkel az online térben szembesülnek, hogy beszélgetni tudjanak ezekről a dolgokról és, hogy a családon belül biztonságban érezzék magukat.

Miljana Pejić, a Szerbiai Fiatalok Ernyőszervezetének főtitkára arra az aggasztó tényre hívta fel a figyelmet, hogy a szervezet augusztusi felmérései szerint a fiatalok 40 százaléka véli úgy, hogy az erőszak igazolható.

-Ezek az adatok nem azt jelzik, hogy szebb jövő vár ránk. De nem a fiatalokat kell hibáztatnunk ezért, hiszen a felőttek hagyják rájuk ezt a világot és ezeket a nézeteket. A probléma az, hogy a fiatalok nem bíznak az intézményekben, nem bíznak abban, hogy az illetékesek a megfelelő védelmet biztosítják a számukra anélkül, hogy elítélnék őket. – mondta Pejić.

A Szerbiai Fiatalok Ernyőszervezetének kutatása szerint a verbális erőszaknak leginkább a fiatalok vannak kitéve. Az adatok alapján a fiatalok mintegy 70 százalékát érintette verbális erőszak.

-Olyan ifjúsági terek kialakítására van szükség, ahol a fiatalok beszélgethetnek egymással, megoszthatják egymással az ötleteiket, nézeteiket, problémáikat, tájékozódhatnak a gyermekek és fiatalok jogairól, és ahol szükség esetén szakértői segítséget is kaphatnak. – mondta Pejić.

Fontos, hogy az állam módszeresen reagáljon az erőszak növekedésére.

A Szerbiai Fiatalok Ernyőszervezet 2017 óta foglalkozik ezzel a kérdéssel. Évek óta igyekeznek felhívni a figyelmet arra is, hogy a fiatalokat is bevonják a rájuk vonatkozó politikába.

-A szakorvosi szolgáltatások nem élérhetők számukra, a pszichoterápiás szolgáltatások sokba kerülnek. A költségvetésből évente nagyon csekély összeget fordítanak az ifjúsági politikára, mindössze a GDP-0,08 százalékát. – mondta Pejić.

A panelbeszélgetés során felidézték azt is, hogy az UNICEF 2001-ben tett javaslatot arra, hogy a szerbiai iskolákban kötelező legyen a polgári nevelés. Azóta eltelt 22 év, és semmi sem változott.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име