A szakszervezetek feladata a munkavállalók jogainak és érdekeinek a képviselete, mint például a kollektív szerződésekben előírtak, amit sok esetben figylemen kívül hagynak a munkaadók, tudtuk meg Karácsonyi Józseftől, az adai Önálló Szakszervezeti Szövetség megbízottjától.

A kollektív szerződések azonban nem vonatkoznak azokra, akik meghatározott időre szóló szerződéssel dolgoznak.

A beszélgetés során az  évek óta ígért bérkategóriák szabályzásáról is szó esett.

A szakszervezetek nem csak a dolgozók, de olykor a munkáltatók számára is biztosítanak jogi tanácsadást.

Karácsonyi József szerint fontos lenne, hogy minden községben megakuljon a Szociális-gazdasági Tanács, amely munkájában a szakszervezetek is lényeseg szerepet töltenek be.

Karácsonyi elmondása szerint a munkáltatók, az önkormányzat és a szakszervezetek tagjaiból álló tanács közös munkával a helyi gazdaság fejlődését is elő tudja mozdítani.

Adán a 2022-es évre vonatkozó Szociális-gazdasági akcióterv is kidolgozás alatt áll.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U sred stvari: Profesionalnim informisanjem ka unapređenju položaja mađarske nacionalne manjine u Srbiji – A dolgok közepébe: Professzionális tájékoztatással a szerbiai magyar nemzeti kisebbség helyzetének a javításáért“ koji je sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име