„A kommunikáció hiánya tönkreteszi a szervezeteket, tönkreteszi a közösségeket”

Boja András 1981 óta él Dreán, ahol a kilencvenes évek óta a helyi kultúrkör elnökeként tevékenykedik. A kultúrkör elsődleges célja a hagyományápolás.

-Egy ilyen kis közösségbe, amely közösség távol van mindenkitől és mindentől, nagy feladat az, hogy megőrizzük azt amink van vagy, hogy esetleg tudjunk hozzátenni. Ez nem mindig sikerült. Néha nagyobb összefogással működött a Kutas Puszta Kultúrkör, de bezzeg voltak olyan időszakok is amikor szinte teljesen megszűnt a kultúrális életnek a szervezése, mondta Boja András a Kutas Puszta Kultúrkör elnöke.

Az elmúlt időszak a kis közösségeket is megviselte.

-Ahogy volt a járvány, anniyra megszűnt minden, hogy a tavalyi évben szinte csak egyetlen egy nő napi  programot tudtunk megszervezni. Egy táncestet, kis vacsorával. Ezen kívül a falunapot, azt általában minden évben meg szoktuk tartani, egy kis kenyérszenteléssel, főzőversennyel, gyerekprogramokkal. Több programot is igyekszünk szervezni, de valahogy szétfoszlottunk mostanában, mert mindenkinek megvan a maga ügye, baja. Kevesen vagyunk más a faluban, nagyon sok az idős. De a rendezvlnyeinkre sokan eljönnek a környező falvakból is, ami nagyon jó, mondta Bederka Rózsa a kultúrkör tagja.

-A jövőkép igen szomorkás, annál is inkább, hogy nagy az elidegenedés. Mindenki úgymond saját magával vagy a saját maga problémáival törődik. De azért lényeges az, hogy amikor összejövünk, mint ahogyan Rózsa is említette, egy-egy bálon, akkor nem tudjuk kibeszélni magunkat, mert szükség van a társadalmi életre, a közösségi életre, meséli a kultúrkör elnöke.

A közös programok nem csak a szórakozás és a művelődés szempontjából jelentősek. Boja András szerint ugyanis a kommunikáció hiánya teszi tönkre a közösségeket.

-A legtöbb veszély épp abban van, hogy az emberek úgymond túlságosan tapintatossá váltak, úgymond jómodorúvá. „-Nem akarom megsérteni ezt, nem akarom megsérteni amazt.” sőt, „-Nem akarok szólni neki, mert lehet, hogy olyan kedve van.” Valamikor ez úgy nézett ki a faluban, hogy beszóltak, bekiabáltak, ha valakit láttak az udvar túloldalán, akkor is beszóltak és megálltak. Ezt keresni kell. Ezt fejleszteni kell. Ezt építeni kell. Nem lehet ezt egyik napról a másikra, de azt mondom, hogy mostmár túlságosan jól nevelté válik mindenki és ahelyett, hogy odaköszönne a telefonban ráír egy sms-t, vagy a messengeren, hogy láttalak itt meg itt. Igen, ez rendben van, de a közvetlen kapcsolatra is szükség van, mert egy párbeszéd, egy beszélgetés ott kezdődik, mikor visszakérdeznek. Hogyha nem kérdezünk vissza, akkor nem tudjuk, hogy mi a másik embernek a problémája és a kommunkiáció hiánya tönkreteszi a szervezeteket, tönkreteszi a közösségeket tejes mértékben. Fontos az, hogy tudjuk kivel mi történik, ne pedig, hogy valaki netalán meghaljon, (volt ilyen példa is) és pár napig nem nyit rá senki se. Ezek borzasztó dolgok. Tehát a kis közösségekben is szükség van az egységre, a közösségre, mondta Boja András.

A kultúrkör keretében különböző foglalkozásokat is próbáltak szervezni, de egy ilyen kis közösség számára ahhoz, hogy a szakcsoportok működni tudjanak, állandó támogatásra lenne szükség.

-Az elkövetkező célkitűzéseink is olyanok, hogy a hagyományápolás mellé beiktassuk a fiatalok képzését, tanítását. A színjátszásban is és tánccsoportok létesítésében. A nyáron volt egy ilyen próbálkozás tánccsoporttal, de később megszünt. Természetesen a legfontosabb az, hogy legyen egy stabil háttér, legyen pénzügyi támogatás. Ebben némileg az önkormányzat és más szervezetek úgymond partnerek, de azért azt kell, hogy mondjam, hogy ez igen kevés, főleg egy olyan kis közösségben, mint a miénk is. itt állandó támogatásra és állandó segítségre van szükség, mondta kultúrkör elnöke.

Az elkövetkező időszakban a kultúrkör keretében a kultúrális és közösségi élet megmaradása és fejlődése érdekében igyekeznek több változatos programot szervezni.

-Próbálunk a jövőben a Than emlékházzal még szorosabb együttműködést elérni és akár képzésekben részesíteni a gyerekeket. Ugyanis magában az iskolai tananyag ezt nem teszi lehetővé. Viszont szükség van a nyelvápolásra, a saját nemzeti történelem megismerésére is. De az erkölcsi nevelésre is. Ezek a terveink a jövőt illetően, mondta a kultúrkör elnöke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име