Az október 26-ára kitűzött szerbiai kisebbségi nemzeti tanácsi választásokon valószínűleg négy választási lista indul a magyar nemzeti tanácsi választáson.

 

 

Október 14-ig ugyanis négy listát hirdetett ki a Köztársasági Választási Bizottság, s péntek éjféltől (október 17.) már nem lehet újabb listákat átadni. A hivatalos információk szerint tehát jelenleg négy lista van: a VMDK – Csonka Áron, a Magyar összefogás (VMSZ), a Magyar Liga – Új Magyar Alternatíva – Vass Tibor és a Másként magyarságunkért – Fodor László. A 35 főt számláló új Magyar Nemzeti Tanácsot közvetlen úton választhatják meg a szerbiai magyarok. Előző számainkban már beszámoltunk a VMDK és a Magyar Összefogás listákról, emlékeztetőül annyit, hogy a VMDK-s lista vezetője a becsei Tari István (1953) író, s mellette még négy Becse községi jelölt van a listán: Györe István (1979) mérnök Bácsföldvárról, Pesti Ildikó (1981) munkás Becséről, Polyák Ferenc (1971) földműves Bácsföldvárról és Drappos Erzsébet (1964) keramikus Becséről.

A Magyar összefogás lista vezetője Hajnal Jenő, s a listán egy becsei jelölt van: Szilágyi Miklós ügyvéd (1984). A Magyar Liga – Új Magyar Alternatíva – Vass Tibor lista vezetője Vass Tibor (1961) zrenjanini közgazdász, s a 25 jelölt között nincs egy becsei sem. Vass Tibor listavezető kijelentette, hogy a Magyar Liga jelöltjeivel jó eredményre számítanak: „A vajdasági magyar politikának változnia kell. A legújabb népszámlálási adatok arról tanúskodnak, hogy egyre kevesebben vagyunk. Ezen a folyamaton változtatni kell.

A Magyar Liga hatékonyabb nemzeti tanácsot szeretne kialakítani, azonos figyelmet szeretne szentelni minden magyar nemzetiségű ember számára függetlenül attól, hogy Vajdaság mely területén él“. A Másként magyarságunkért listán, amelynek vezetője Fodor László újvidéki nyomdaipari mérnök, vállalkozó, nincs egyetlen becsei jelölt sem. „Listánkon 22 jelölt szerepel, 22 bátor ember, akik nem félnek attól, hogy ők vagy családtagjaik hátrányos megkülönböztetésnek lesznek kitéve, amiért szerepet vállaltak ezeken a választásokon. A jelöltek magasan képzett emberek, illetve olyanok, akik közösségük érdekében már sokat tettek. Vajdaság szinte minden magyarlakta része képviselve van listánkon. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy jelöltjeink fele nő, hiszen a nők felelősségteljesen, a férfiakkal vállvetve képesek dolgozni a közösség érdekében. Választási programunk alapüzenete, egyenlő esélyt biztosítani minden vajdasági magyar embernek a nemzeti tanácsokról szóló törvény által behatárolt hatáskörök gyakorlásakor. A példaértékű programokat folytatnánk, viszont törekednénk igazságosabb megvalósításukra. Az MNT által biztosított javak és támogatások minden vajdasági magyar embert, intézményt, szervezetet megilletnek, az alapkritérium nem a párthovatartozás kell, hogy legyen, hanem a szakmaiság, a tudás, az eredményesség és egyéb objektív kritériumok“, áll többek között a választási lista képviselőinek közleményében.

Becsén 18 szavazóhely

Becse község területén a nemzeti tanácsi választások napján, október 26-án, 18 szavazóhelyen voksolhatnak majd az arra jogosult polgárok. Azok a polgárok szavazhatnak, akik feliratkoztak a magyar választói névjegyzékre.

 

 

Forrás: Bečejski mozaik

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име