Nyolc éves küzdelem a tisztább környezetért

48 sértettet hívtak be meghallgatásra a Temerin Agrar cá ellen indított per során. A cég ellen a temerini polgárok indítottak pert, öt évvel ezelőtt. A vádlók közül azóta már többen elhunytak.

A Temerini Agrar cég által működtetett sertéstelep orrfacsaró bűze éveken át keserítette a lakosok életét. A családi házak közelépen lévő farmon több mint 10.000 sertést tartottak, az ólakból a hígárgya a másfél kilóméterre lévő tározóba került, amelynek nem megfelelő kezelésére a mezőgazdasági felügyelőség is felhívta a figyelmet. Ezek a tárolók állami földterületen találhatók, amelyet a szóban forgó telep bérleti szerződés megkötése nélkül használt.

A sertéstelep egyébként a Gobem Kft. birtokán helyezkedett el és 2014-től 2021 végéig működött. Közben többször cserélt tulajdonost. 2018-ban került a sertéstenyésztéssel foglalkozó Temerin Agrar cég tulajdonába, amely a mitrovicai Mitros Fleischwaren leányvállalata.

A helyiek számos alkalommal fordultak a helyi önkormányzat illetékeseihez, a tartományi titkársághoz, és a minisztériumhoz is, pertíciókkal, tiltakozással, és voltak akik több napig tartó éhségsztrájkkal tüntettek.

Hét év küzdelem után a cég kitelepítette a farmot, de a hígtrágya lagúnát meghagyta emlékként a helyieknek.

Temerini polgárok egy csoportja még a telep bezárása előtt, bírósági pert indítottak a vállalat ellen, amelyet az alapfokú bíróságon meg is nyertek, azonban a fellebviteli bíróság perújrafelvételt rendelt el, amelyre csak most került sor.

Nemanja Obradović, a Temerini Ökológiai Kezdeményezés civil szervezet aktivistája a 021.rs hírportálnak nyilatkozott az esettel kapcsolatban:

„A bíró azért hivat minket, hogy ellenőrizze, hogy az összes vádló kitart-e a vád mellett, tekintettel arra, hogy a sertéstelepet már bezárták. Mintha egy kiskaput keresnének. De ha nekünk tíz éven át kellett tűrnünk a bűzt, és most épp nem bűzlik, az nem jelenti azt, hogy korábban nem volt büdös. Mi azt akarjuk, hogy a vádlott meg legyen büntetve a történtekért.”- mondja Obradović, ugyanakkor hozzátette: a bíró most azt vizsgálja, hogy a per jogos-e vagy sem.

A keresetet öt éve indították. Eközben négy ember meghalt. Obradović azt mondja, hogy az egyik felperes nagymama, aki öt évvel ezelőtt még el tudott menni a bíróságra és tanúskodni tudott, de most már nem.

A sertésfarmot 2021 decemberében bezárták, de a bűz egyik kiváltó oka azóta sem lett megoldva.

A 800 méter hosszan elterülő trágya tó azóta is szennyezi a környezetet. A gőzölgő ammónia – főként a nyári hónapokban – amellett, hogy rendkívül kellemetlen szagot áraszt, szennyezi a levegőt. Az aktivisták elmondása szerint több állatetemet is találtak már a tároló közelében, ezek az állatok feltételezhetően ittak a tározóból.

Az ipari sertéstelepeken egyébként gyakran alkalmazzák a hígtrágya tárolására kiépített lagúnákat, vagy tározókat. Ezeket azonban félévente ki kell üríteni.

Ivan Jularić, a Temerini Ökológiai Kezdeményezés aktivistája a 021.rs-nek elmondta:

„A helyzet nem változott. A metán továbbra is hatalmas mennyiségben szabadul fel. Megtudtam, hogy a terület a Mezőgazdsági Minisztériumhoz tartozik, így kizárólag ők intézkedhetnek. Több alkalommal is próbáltam elérni az illetékeseket, de senki sem adott választ.” – nyilatkozta Jularić a Temerini Ökológiai Kezdeményezés aktivistája.

A témával kapcsolatban Nenad Brkić állattenyésztési szakértő is elmondta a véleményét.

Nemanja Obradović

„A lagúna talán egy méter mélyen ásott gödör, amelybe hígtrágyát lehet tárolni. Gyakran előfordul azonban, hogy az ilyen telepeken vagy nincs elegendő tartály a feldolgozáshoz, vagy túl drága számukra, vagy nem gondoskodnak róla, így a lagúna kitágul és túlcsordul. Amikor kiássák a gödröt, azt le kell fedni egyfajta műanyag ponyvával, amely megakadályozza, hogy víz és hígtrágya jusson a talajvízbe“ – hangsúlyozta Brkić.

Kérdéses, hogy ez a temerini tározó esetében így történt-e.

“Ez a hígtrágya már valójában leülepedett, és egy vízréteg lepi el. Ez a víz valójában egy ürülék- és trágyaréteg, ami káros. Ha nem kezelik a megfelelő módon, akkor (az ökológiai minisztérium szerint) olyan szerves anyagot eredményez, amely károsítja a környezetet, kellemetlen szagokat áraszt és szennyezi a talajvizet.“- nyilatkozta Brkić.

A tárolótól nem messze található egy öntözőcsatorna, amely Járektól egészen a Jegricska folyóig húzódik, amelybe beleömlik.

„Ez a csatorna elég hosszú, és már annyira meg van mérgezve a tárolóból származó vízzel, hogy nincs benne hal. A növényzet is teljesen elpusztult, bár most, hogy már nem telítődik új tartalommal a tároló, a növényzet kezd helyreállni. Ugyanez történt a Jegricskával is“ – hangsúlyozza Jularić a Temerini Ökológiai Kezdeményezés aktivistája.

A Temerini Ökológiai Kezdeményezés december 13-án szervezett gyülekezést az újvidéki bíróság előtt, hogy támogassák a sertéstelep felelőssé tételét a szennyezésért.

A bírósági szakértő értékelése szerint, amelyhez a 021.rs hozzáférhetett, a lagúna tartalma „rendkívül mérgező“. A 800 méter hosszú lagúna több mint 24.000 köbméter szennyvizet tartalmaz.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име