Ilustracija | Pixabay
Ilustracija | Pixabay

Nasilje prema ženama je i dalje gorući problem našeg društva, a pandemija korona virusa najviše je pogodila najosetljivije grupe ljudi. Među njima su žene sa sela, žene sa invaliditetom, Romkinje i žene lošeg materijalnog statusa  – neobrazovane i nezaposlene.

Romska ženska mreža Banata na radnom sastanku u Zrenjaninu predstavila je program kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Kampanja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava  se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Ovu globalnu svetsku kampanju obeležava 1.700 organizacija u više od 100 država sveta.

-Mreža će „16 dana aktivizma“ otvoriti kampanjom „Imam prava da NE“ čiji je cilj da osnaži žene sa iskustvom nasilja, da prijave nasilje kojem su izložene i da podignu svest o tome kako se nasilje širi u Srbiji. U toku kampanje aktivistkinje i volonterke Romske ženske mreže Banata će deliti informativni materijal, a postavljanjem bilborda u Novom Bečeju sa porukom podrške ženama žrtvama rodno zasnovanog nasilja učiniti  će ovaj problem vidljivim, rekla je Danica Jovanović, koordinatarka Romske ženske mreže Banata.

Ona je dodala da će osim toga, mreža tokom 16 dana aktivizma sprovesti uz podršku UNWOMEN kancelarije u Srbiji, a uz resurse Multietničke feminističke mreže Vojvodine pod liderstvom Romkinja, nekoliko lokalnih akcija „Na kafi – protiv rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije“, koje imaju za cilj da dosegnu do seoskih žena i devojaka koje usled izolovanosti imaju manje informacija i manje su im dostupne usluge zaštite od rodno zasnovanog nasilja u lokalnim sredinama.

-Tokom akcija ćemo direktno razgovarati sa seoskim ženama i devojkama i predstaviti im naš rad, usluge, upoznati ih sa važnošću prijave rodno zasnovanog nasilja, ali i diskriminacije sa kojom se suočavaju, objasnila je Jovanović.

Položaj Romkinja je veoma specifičan, izložene su rodno zasnovanom nasilju kroz praksu ranog, dečjeg braka koji ih izlaže ranom napuštanju obrazovanja. Sa nedostatkom obrazovanja Romkinje imaju manje šanse za dobijanje zaposljenja, veoma često ostaju nezapošljive. Kovid pandemija je dodatno izložila Romkinje, ali i žene koje žive u seoskim sredinama nasilju, izolaciji, nemogućnosti da se povežu aktivizmom, da se angažuju u zajednici. Socijalna distanca, mere zabrane okupljanja dodatno usložnjavaju pristup infromacijama višestruko marginalizovanim ženama, koje nemaju ekonomskih resursa za korišćenje tehnologija.

Žene na selu, Romkinje, žene sa invaliditetom prijavljuju porast izolovanosti i isključenosti u pandemiji. Državne institucije se ne bave sveobuhvatnim istraživanjima o njihovom položaju u ovako nepredvidivom okruženju, kao ni pogoršanjem njihovog socio – ekonomskog položaja.

Romska ženska mreža Banata je tokom 2020 godine uspelo da dosegne do jednog broja korisnica i sprovede manje istraživanje u više opština i utvrdi da je situaciju i više nego alarmantna, a da višetruko marginalizovane žene nisu videle poboljšanje situacije ni u 2021. godini.

– Mreža kao i Udruženje Roma Novi Bečej ne radi na sprečavanju nasilja samo tokom globalnih ili nacionalnih kampanja. Radimo svakog dana, tu smo da podržimo i budemo uz žene i devojčice koje su u situaciji nasilja kao i da ih podstaknemo da ga prijave, procesuiraju pred institucijama i da ga napuste. Tokom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama imaćemo niz aktivnosti: emisije o problemu nasilja i ranih ugovorenih brakova, postavljanje bilborda sa ciljem podrške za prijavu nasilja u Novom Bečeju, sprovođenje tri lokalne akcije sa Romkinjama u zajednici – razgovori o lokalnim problemima, izrada filma sa ciljem prikazivanja položaja Romkinja sa invaliditetom i kao završnu aktivnost – Konferencija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava na kojoj će se zajedno sa institucijama razgovarati o položaju Romkinja i problemima sa kojima se one svakodnevno suočavaju, rekla je Vesna Ćerimović iz Udruženja Roma Novi Bečej koje je osnivač i član mreže.

Udruženje Roma Novi Bečej
Udruženje Roma Novi Bečej

Ona je dodala da podršku i informacije pružaju svakog radnog dana na jezicima nacionalnih manjina putem broja 023/774-959, kao i putem mobilnih telefona 063/819-44-51 i 061/659-01-17 koji su dostupni korisnicama 24 sata tokom sedam dana u nedelji.

Kampanja „16 dana aktivizma“ obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava: 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a, 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima, 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име