Šesti put ove 2014. mobilna ekipa pokrajinskog Zavoda za transfuziju dolazi u Bečej, i to u sredu 2. jula, kada će, u plesnoj sali Gradskog pozorišta Bečej od 8 do 12 sati pregledati davaoce.

 

Procenju se da je u Srbiji je svakih 100 sekundi potreban davalac krvi za decu i odrasle kojima je ova dragocena tečnost neophodna da bi preživeli. Situacija je još dramatičnija leti, kada je konstantna nestašica. Pored svega ovoga, treba istaći da i krv ima rok trajanja.

Kod nas je najređa krvna grupa AB, a samo 15 odsto populacije je RH negativno. Pre i tokom davanja krvi nije potrebna nikakva posebna priprema, a dobrovoljni davalac krvi može da bude svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina. Bez krvi nema medicine, jer nijedna operacija ne sme da počne ako krv nije spremna, kažu lekari. Osnovno načelo jeste da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv.

Tokom prošlog, junskog, organizovanog davanja dragocene tečnosti u varoši kraj Tise krv je dalo njih tačno 62. Naredni skup ovim humanitarnim povodom u Bačkom Gradištu zakazan je za 5. septembar, a u Bačkom Petrovom Selu narednog petka, 4. jula.

Humanitarci iz najveće potiske opštine odazivaju se u velikom broju i letnjim akcijama, pa nije čudo što su očekivanja organizatora velika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име