A lelki egészségről szóló diskurzus gyakran kikerüli a férfiakat

1999 óta november 19-én ünneplik a nemzetközi férfinapot, amely célja felhívni a figyelmet a férfiak és fiúk egészségére, lelki és mentális állapotára, hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőség és a nemek közötti kapcsolatok jelentőségét.

A partiarchátus a férfiakat épp úgy fenyegeti, mint a nőket. Még mindig élnek a hagyományos nemi szerepek dogmái, és az elvárások a férfiakkal szemben. Egy férfinak mindig erősek kell lennie, egyedül kell megbirkóznia a problémákkal, nem szabad félnie, és főként nem szabad kimutatnia az érzéseit. Ezek az elvárások olyan feszültséget teremtenek, amelyeket nem könnyű feldolgozni, ugyanakkor csak kevesen vállalják fel, hogy olykor talán segítségre lenne szükségük. Sokan alkoholhoz, vagy más szerekhez fordulnak, hogy megbírkózzanak az élet kihívásaival.

2016 óta a férfinap egyik kiemelkedő jelmondata: „Állítsuk meg a férfi öngyilkosságot”. Évente ugyanis négyszer több férfi követ el öngyilkosságot, mint nő.

A férfiak mentális egészsége még mindig tabu téma, a statisztikák szerint pedig egyre nagyobb a baj.

Tízből legalább egy férfi tapasztal élete során komolyabb depressziót vagy szorongást, de kevesebb, mint a felük fordul szakorvoshoz. Inkább hallgatnak a problémákról. Pedig az elmúlt 30 évben sokkal kezelhetőbbé váltak a mentális betegségek, mind gyógyszeres, mind terápiás szinten. A depresszió napjainkban egy kezelhető pszichiátriai betegség, de sok férfi (és egyre több nő is) ehelyett inkább alkoholhoz és más szerekhez nyúl, amelyek növelik az öngyilkosság kockázatát.

A szakember szerint az öngyilkosság a férfiak esetében nem hirtelen felindulásból történik. A lelki fájdalamat fokozatosan átveszi egyfajta reménytelenségérzet, ami egy izolációs fázishoz vezethet. Csak ezek után jön el az a pillanat, hogy valaki képes legyen elvenni a saját életét. A férfiak ráadásul sokkal drasztikusabb eszközökhöz fordulnak.

Az elmúlt években Szerbiában négyszer annyi férfi követett el öngyilkosságot, mint nő.

Külön téma a femicideket elkövető férfiak öngyilkossága. 2022 novemberéig 25 nőt öltek meg, 8 nőgyilkos követett el azonnali öngyilkosságot, hatan öngyilkossági kísérletet. 2021-ben 26 gyilkossági esetet öt öngyilkosság követet, 2020-ban a 29 nőgyilkosságot 10 öngyilkosság követte.

A társadalom ellenséges azokkal a férfiakkal akik megmutatják érzelmeiket, kilépnek az elvárt keretből, puhának és gyengének tartják őket.

-A férfiak szerepe jelentősen megváltozott. Ezért fontos, a fiatalokkal beszélgetni a férfiak társadalomban betöltött szerepéről, a párkapcsolatokról, a szerelemről, a gyereknevelésről, az erőszakról. Meg kell szabadítani a férfakat a rájuk kényszerített elvárásoktól, és fel kell lépni a sztereotip nemi szerepek ellen. – írja a „Za tebe #važnoje“ és a Ne posmatraj, reaguj! – férfiak a nők elleni erőszak ellen közös közleményében.

Az írással szeretnék felhívni a figyelmet a férfiakat gyötrő problémákra és a nemek közötti egyenlőségre minden téren.

-Folyamatos oktatásra és képzésre van szükségünk a nemek közötti egyenlőség érdekében. Ezért fontos, hogy az iskolákban folyamatosan beszéljenek róla. Alkossunk együtt egy pozitív férfi példaképet. Készítsük fel az új férfigenerációkat Szerbiában egy olyan világra, ahol a nők és férfiak egyenlőek. – írják a közleményben.

A szakemberek szerint szülőként, barátként, párként nagyon oda kell figyelni arra, hogy a fiúk és férfiak ne magukban küzdjenek meg a problémáikkal, mert a befordulás, visszahúzódás, motiválatlanság mögött sokkal több lehet, mint szimpla lustaság.

-Legalább ilyen fontos az elfogadás tanúsítása, ami segít az érintetteknek a mentális egészségi problémák helyén kezelésében, és ráébresztheti őket, hogy nem szégyen, ha valaki segítséget kér. Ha pedig valakinek konkrét öngyilkossági gondolatai vannak, akár életmentő is lehet egy jól időzített, de egyszerű kérdés vagy beszélgetés, amitől érzi az illető, hogy nincs egyedül, számít az embereknek. – nyilatkozta korábban egy magyarországi lapnak Balázs Judit gyermek-, serdülő- és felnőttpszichiáter szakorvos, az ELTE Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológiai Tanszék vezető egyetemi tanára.

Magyarországon a statisztikák szerint hetente huszonöt férfi vet véget az életének.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име