Bečejsko udruženje mladih BUM sprovodi anketu o informisanosti, stavovima i iskustvu građanki opštine Bečej o nasilju prema ženama.  

Anketa je anonimna, a podaci će se koristiti u cilju daljeg razvijanja lokalnih politika za unapređenje položaja žena u opštini Bečej. Anketa je anonimna i dostupna je dvojezično, na srpskom i mađarskom jeziku.

Dodajmo da se u petak 25. novembra obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama i početak globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama” u kojoj učestvuje više od 100 država sveta i oko 1.700 organizacija.

Tim povodom, Bečejsko udruženje mladih u saradnji sa Narodnom bibliotekom Bečej i u partnerstvu sa Ambasadom SAD u Srbiji organizuje projekciju dokumentarnog filma u petak u 19 časova, nakon čega će biti organizovana diskusija na temu prevencije rodno zasnovanog nasilja.

Prema izveštaju Autonomnog ženskog centra u prvoj polovini 2022. godine u Srbiji na osnovu medijskog izveštavanja zabeležno je ukupno 12 ubistava žena u porodično-partnerskom kontekstu. Najmlađa žrtva imala je 31 godinu, a najstarija 79 godina. Ova statistika se oslanja na prethodne i ukazuje na to da svaka žena može biti žrtva femicida, naglašavaju iz Bečejskog udruženja mladih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име