Foto: BUM

Kako bi ispitali aktivnost i vidljivost učeničkih parlamenata u bečejskim srednjim školama, članovi Bečejskog udruženja mladih (BUM) kreirali su anonimni upitnik namenjen svim učenicima i učenicama srednjih škola na teritoriji opštine Bečej.

Bez obzira da li učenici učestvuju u radu parlamenta ili ne, pozivaju se da popune upitnik koji se nalazi  OVDE.

– Kreirali smo ovaj kratki anonimni upitnik u želji da dalji rad usmerimo na unapređenje aktivnog učešća mladih u procesima donošenja odluka kroz učeničke parlamente, kažu iz BUM-a.

Učenički i studentski parlamenti su zakonom zagarantovane formalne institucije, koje učenicima i studentima omogućavaju demokratski način udruživanja radi zastupanja interesa svih učenika u školi tj. studenata na fakultetima, kao i njihovo učešće u donošenju odluka koje ih se neposredno tiču.

– Iz razgovora sa mladima, može se zaključiti da su o učeničkim parlamentima vrlo malo informisani – nisu upoznati sa svojim obavezama, pravima i mogućnostima. Ta neinformisanost je obostrana, odnosno javlja se i kod učenika koji nisu i koji jesu deo parlamenta.Zbog toga je važno da se učenici, ali i prosvetni radnici edukuju o ulozi parlamenta kako bi se radilo na daljem funkcionisanju istog, kao i radi većeg uključivanja mladih u donošenje odluka, navode iz organizacije.

Aktivno učešće mladih u radu institucija i društvenim procesima omogućava mladima da preuzmu odgovornost za sopstvenu budućnost i budućnost društva, što im istovremeno pomaže da steknu autonomiju i pruža priliku da zadobiju brojne veštine i znanja. Potrebno je da mladi aktivno učestvuju kako u kreiranju, tako i u sprovođenju omladinske politike na svim nivoima.

Prema Rečniku omladinske politike, aktivno učešće ili participacija podrazumeva učešće u procesu identifikacije potreba i problema, istraživanju potencijalnih rešenja, donošenju odluka i planiranju i sprovođenju akcija u zajednici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име