Od naredne srede u Bečeju počeće sa radom „Antikorupcijsko pravno savetovalište“. Aleksandar Đekić, predsednik Bečejskog udruženja mladih (BUM) rekao je na konferenciji za novinare da su se poj organizaciji građani i ranije obraćali i tražili pomoć kada je u pitanju borba protiv korupcije, te će pokretanjem Savetovališta korist biti višestruka.

 

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost – Srbija, organizacije koja je nosilac projekta i u okviru koje gotovo deceniju postoji ovakva vrsta pomoći, kazao je da su istraživanja pokazala da je procenat onih koji su podmićivali kreće se od deset do 20 odsto.

On je istakao da su analize pokazale da ima oko pola miliona slučajeva „sitne korupcije“, dok, s druge strane, sudske, tužilačke i policijske statistike pokazuju da se od 2.000 do 3.000  slučajeva korupcije, uključujući i zloupotrebe službenog položaja, davanja mita i trgovinu uticajem i prijavi.

Glavni zadatak projekta, kako je rečeno, jeste da se otkrije 90 odsto slučajeve korupcije koji nikada ne budu prijavljeni i da se pomogne onima na čiji kvalitet života problemi direktno utiču.

– Građani, prema našem iskustvima, imaju ideju o tome šta je korupcija i ko bi u tim slučajevima trebalo da bude nadležan. Ali, u mnogim situacijama oni ne znaju do kraja šta sve po tim pitanjima mogu da učine i kome sve mogu da se obrate, niti da prepoznaju suštinu problema koji se odnosi na potencijalnu korupciju. Tu negde vidimo našu ulogu, od prepoznavanja problema, do upućivanja na one organe koji bi bili nadležni i koji bi mogli da reše slučaj, kod prikupljanja informacija, takođe. Ne pomažemo time samo građanima, već i državnim institucijama. Naime, veoma često državni organi budu zatrpani prijavama koje nisu ili dovoljno obrazložene ili se dostavljaju onima koji tu ne mogu ništa da pomognu. Najzad, Transparentnost – Srbija, u saradnji sa drugim organizacijama predlaže mere koje mogu da reše problem u sistemu, rekao je Nemanja Nenadić.

Način rada Antikorupcijskog savetovališta predstavio je saradnik Transparentnost-Srbija Rade Đurić i tom prilikom podsetio da je ova aktivnost krenula 2006. godine u Srbiji, kada je pokrenuto 145 slučajeva i svake godine je broj rastao, da bi lane dostigao cifru od 921 slučaja. Kako je Đurić istakao, javne nabavke i pravosuđe godinama unazad su oblasti na koje građani ukazuju da ima korupcije.

Kristina Glavardanov, advokatica, inače i članica Nadzornog odbora Bečejskog udruženja mladih radiće pravno savetovanje.

Glavardanov je i sertifikovana službenica za javne nabavke, te će moći da pomogne u rešavanju slučajeva iz te oblasti u kojoj ima najviše korupcije, kako pokazuju istraživanja.

– Dosadašnja iskustva pokazala su da se građani retko kada obraćaju institucijama, da li iz straha ili nepoznavanja svojih pravnih mogućnosti, da li iz nepoverenja u institucije. Iz tog razloga ovo Savetovalište otvoriće vrata da svoje probleme iznesu lično, putem elektronske pošte ili telefonom. Na raspolaganju ćemo im biti za pravne savete, kao i u sastavljanju krivičnih prijava i drugih akata. Uputićemo ih, ukoliko bude potrebno, prema drugim organizacijama, zaštitniku građana i institucijama za koje oni, možda, nemaju saznanja ili imaju nedoumice na koji način i u kom roku slučaj može biti rešen, navela je Kristina Glavardanov.

Savetovalište sa radom počinje u sredu 25. marta, a građani mogu putem elektronske pošte office@bum-becej.org da dobiju detaljnije informacije. Inače, ovakva vrsta pravnog savetovanja pored Bečeja, organizovana je i u Nišu i Beogradu.

Nakon predstavljanja Antikorupcijskog savetovališta, u okviru projekta „Povećana transparentnost i efikasnost javnog sektora u četiri oblasti“, koji zahvaljujući podršci Delegacije EU u Srbiji i Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije sprovodi Transparentnost-Srbija, održana je i radionica na temu nadzor u javnim nabavkama, gde su učesnici bili mahom preduzetnici iz opštine Bečej, lokalne samouprave…

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име