Građani Srbije mogu putem aplikacije za mobilne telefone da prate ceo izborni proces i prijave sve eventualne nepravilnosti koje primete, poručeno je danas konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen softver „Posmatrač izbora”.

-„Posmatrač izbora” omogućuje građanima da se lakše i u što većoj meri uključe u praćenje izbornog procesa i aktivnosti političkih subjekata, a sve u cilju da kampanja budu što transparentnija, rekao je na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu Aleksandar Đekić, predsednik Bečejskog udruženja mladih (BUM).

On je dodao da je softver adekvatan način da se što veći broj građana uključi u praćenje izbora.

Verujemo da će političari zbog toga više voditi računa prilikom prijavljivanja troškova kampanje u finansijskim izveštajima jer će se mapiranjem aktivnosti političara tokom izborne kampanje kasnije moći uporediti sa finansijskim izveštajima koje posle stranke predaju, kazao je Aleksandar Đekić.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija istakao je da je aplikacija važan iskorak u praćenju izbora, jer se putem nje građani uključuju u predizbornu kampanju na drugačiji način, te da će svako ko ima mobilni telefon moći da bude posmatrač izbora.

-Na ovaj način građani dobijaju drugačiju ulogu u praćenju izbora i od samog početka građani se pitaju i mogu nešto da pokažu, dodao je Dobrašinović.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, sumirajući utiske monitoringa izbornih kampanja 2012. i 2014. godine, rekao je da je dobro da ima što više posmatrača izbora, jer se pokazalo i da državni organi čiji je to zadatak ne mogu baš sve da isprate.

On kaže da u društvu postoji uvreženo mišljenje da je finansiranje političkih aktivnosti uvek povezano sa nekom zloupotrebom, pa je zato veoma važno da se prati šta stranke rade u kampanji.

Nenadić dodaje da stranke u finanijskim izveštajima često „zaboravljaju” da prijave neke sitne stvari poput neprijavljivanja reklame na nekoj TV stanici, ali da sigutno u izveštaju neće izostaviti one krupne.

-Na nama je da podsećamo državne organe da rade svoj posao kada stranka nešto ne prijavi u finansijskom izveštaju, apostrofirao je Nenadić.

U projekat, čiji je softver „Posmatrač izbora” deo, uključeno je 30 organizacija sa teritorije cele Srbije, dok se aplikacija može besplatno preuzeti sa Google Play Store.

Pokretanjem aplikacije građani biraju vrstu aktivnosti političkog subjekta koju su opazili na terenu, aktiviraju GPS na telefonu kako bi odredili tačnu lokaciju i pokreću foto aparat ili kameru u zavisnosti od situacije i anonimno šalju sve te informacije na  server.

Nakon obrade informacija sve pristigle fotografije sa opisima se objavljuju po mestu zapažanja na mapi Republike Srbije i dostupni su na internet portalu posmatrac-izbora.rs
Sve uočene nepravilnosti će se prosleđivati nadležnim organima, a svi multimedijalni sadržaji će biti ustupljeni Agenciji za borbu protiv korupcije radi dalje kontrole prihoda i rashoda političkih subjekata.

Foto: Medija Centar

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име