Mnogi vlasnici pasa susreću se sa izazovima kada je u pitanju održavanje higijene svojih ljubimaca i nisu sigurni kako i šta tačno treba da rade. Često su psi jako nervozni ili nesaradljivi kada je u pitanju kupanje, sušenje i češljanje, posebno sečenje noktiju. Ovo je posebno izraženo kod manjih dugodlakih rasa. Evo nekoliko osnovnih saveta koji taj proces mogu olakšati i vama i vašim kucama.

Ono što novi vlasnici mogu uraditi odmah na početku svog druženja je da psa što ranije počnu privikavati na negu. Već sa 2 meseca možete početi sa kupanjem i sušenjem. Što se ranije susretnu sa ovim procesom, to će se lakše na njega navići. Ukoliko planirate da psa redovno vodite u salon za šišanje i negu, dobro bi bilo da to prvi put uradite što ranije. Već sa 3 – 3.5 meseca, kada pas primi sve osnovne vakcine, trebalo bi ga odvesti u salon kako bi se upoznao sa grumerom i procesom. U Astra grooming-u postoji i program privikavanja štenaca do 4 meseca starosti koji je potpuno besplatan, upravo da bi podržali vlasnike da što ranije počnu sa tretmanima i tako psima i sebi olakšaju u budućnosti. Ovaj program podrazumeva kupanje, feniranje, sečenje noktića, čišćenje ušiju i, po potrebi, šišanje. Cilj je da taj tretman bude što prijatniji psu kako bi ga u budućnosti lakše prihvatao. 

Druga važna stvar je strpljenje i doslednost.

Psi su životinje čopora i njima je potreban vođa. Vođa čopora je uvek samo jedna osoba u porodici i nikako ne treba dozvoliti da to bude vaš pas. Psi koji nemaju vođu u svojoj porodici se osećaju nezaštićeno, zbunjeno, nesigurno i uplašeno. To je situacija kada pas na vas laje, reži, ne dozvoljava vam da ga okupate, pomazite kada vi želite i sl. Kada pas u vama ima vođu, onog koji postavlja pravila i određuje granice, on se oseća bezbedno i zna koji su mu zadaci, šta sme, šta ne i šta mora. To ćete postići time što ćete psu postaviti jasne granice od najranijeg uzrasta i ostaćete dosledni uvek istim pravilima. Kada je nega u pitanju, to znači na primer da ćete istrajati u češljanju baš svaki put onoliko koliko vi smatrate da je potrebno, a ne dok vam pas dozvoli. Ovo ne znači da treba da mu bude neprijatno i bolno, već samo da treba da nauči da izdrži dok vi ne kažete da je posao završen. Treba imati strpljenja za njih i biti vrlo smiren i nežan kako bi pas prihvatio da je to nešto prijatno i što mu neće nauditi. Na kraju bi naravno mogli da ga nagradite poslasticom i vežete pozitivnu asocijaciju za taj događaj. 

Treća stvar koju vlasnici treba da imaju u vidu je da pas ne čita naše misli, ali besprekorno čita mirise koje lučimo, govor tela i intonaciju glasa kojim govorimo. Kada smo nervozni ili nesigurni u to što radimo, pas će to shvatiti kao opasnu situaciju i biće takođe nervozan i uplašen. Na primer, jedna od mojih klijentkinja nikada nije uspela da iseče nokte svom psu jer bi se to pretvorilo u opštu dramu svaki put kada bi pokušala. S druge strane u salonu je pas to prihvatao sasvim normalno. Razlog tome je bio to što je ona svaki put kada bi krenula osećala nervozu i strah da neće uspeti i da će možda povrediti psa. Pas bi osetio miris straha i nervoze kod nje i nesigurnost u njenim pokretima i to pročitao kao opasnost. Dakle, psu moramo pristupiti potpuno mirno i samouvereno, sa puno ljubavi, kada hoćemo da nešto uradimo, bilo to kupanje, češljanje, ukljanjanje prljavštine oko očiju… i tada će i pas osetiti da je u dobrim rukama, daće vam svoje poverenje i dozvoliti da završite zajednički zadatak.

Za sve informacije i zakazivanje tretmana možete pozvati na broj 065/2688787 i zakazati termin u salonu u Glavnoj 45 u Bečeju. 

Pratite našu stranicu na Facebook-u: @sisanjepasabecej

I na Instagramu: @astragrooming.

S ljubavlju, vaš Astra Grooming!

1 KOMENTAR

  1. Pozdravljam Vas! Morala sam da procitam predivan tekst, jer imam problem sa muskim si cuom. Ne podnosi grooming, ne dozboljava secenje noktiju, secenje dlake oko ociju, znaci nista. Od 4 meseca smo ga vodili kod groomera, ali je bivalo sve gore. Zadnji put ga frizerka i nije *uradila*, a naplatila je svoje vreme. Odnela sam ga u jednu vet. stanicu gde postoji mali salon. , medjutim, cim je on poceo da se ponasa nekorektno, ona je zvala veterinarku, i dali su mu sedativ. Posle sisanja jos malo za kupanje, i na kraju jos malo za susenje, i zavrsni fazon. Ja ne zelim da ga uspavljuju, jer sam cula da je to opasno. Oni su neke inekcije davali,i rekli da mu nece biti nista. Bio je u soku 2 dana, a oko 2 nedelje je trebalo da se stabilizuje. Ne znam sta da radim> molim Vas za savet> jer pas ce opet pokusati da ujede, a vreme je da ide na friziranje. Hvala unapred.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име