Aukcija završena za nekoliko minuta: MK Grupa novi vlasnik PIK Bečej Novi vlasnik PIK Bečej je MK Grupa, koja je na javnom nadmetanju za kupovinu kompanije prihvatila cenu od 45,5 miliona evra, dok se drugi potencijalni kupac, Industrija mesa Matijević, zaustavila na pola miliona manjoj ceni.

Podsetimo se, vrednost kapitala PIK Bečej procenjena je na 85,5 miliona evra, a početna cena na javnom nadmetanju bila je 50 odsto od tog iznosa. Znači, u nadmetanju dve renomirane kompanije, PIK Bečej je postigao veću cenu za nešto manje od 3 miliona evra. Valja dodati da je čitav postupak javnog nadmetanja trajao svega par minuta.

-Mislim da će poverioci biti zadovoljni, jer su dobili više novca nego što su očekivali. Mi imamo ozbiljne planove s našom novom kompanijom. Jer, ovo je kompanija koja ima budućnost. Istina, imali su ekonomskih problema u prošlosti, ali dobrim radom stečajnog upravnika uspeli su da se održe, a mi ćemo pomoći da opet stanu na svoje noge, bile su prve reči direktora MK Grupa Jovana Purara po završetku javnog nadmetanja. Tako je završena četvorogodišnja agonija nekada najrenomiranije vojvođanskog, pa i šire, poljoprivrednog kombinata. Jer, posle ranije urađene, očito neuspele, privatizacije, PIK Bečej se od 9. novembra 2011. godine nalazi u radnom stečaju. Zahvaljujući angažovanju stečajnog upravnika Pavela Severinjia sa saradnicima i zaposlenima, kompanija je uspela da bez dinara kredita opstane, čak i ponešto investira u modernizaciju proizvodnje. Kapital PIK Bečej, što je poveriocima najbitnije, nije urušen.

-Mi smo, normalno, tokom postupka javne prodaje sagledali sve pozitivne i negativne strane PIK Bečej, ali detaljnije ćemo uraditi kada uđemo u kompaniju. Niko razuman ne bi odbacio proizvodnju koja je profitabilna, ali niko poslovan neće čuvati proizvodnju koja bi stvarala gubitke. Već sada mogu da kažem da je, primera radi, Fabrika za preradu povrća „Flora“ za nas perspektivni deo PIK Bečej i, nema sumnje, da ćemo tu učiniti ozbiljne stvari time što ćemo modernizovati proizvodnju. Slično razmišljam i ratarstvu i stočarstvu, nastavlja Jovan Purar. Za sve u Bečeju, samom kombinatu posebno, ključno pitanje je šta će biti sa zaposlenima. Jer, PIK Bečej je stimulator razvoja celokupne opštine Bečej. -Po sili zakona, kada mi potpišemo ugovor o kupovini PIK Bečej, a to će biti u roku od sedam dana, svim zaposlenima prestaje radni odnos. Mi smo, ponavljam, uradili određene analize, slede nam sada nove, a sve u cilju da proces proizvodnje ne bi trpeo. Sigurno je da ne možemo prekidati proces u stočarstvu ili proizvodnji „Flore“. O svemu ćemo više razgovarati kada uđemo u kompaniju i izvršimo dublje analize, kada budemo razvijali proizvodnju i postepeno povećavali broj zaposlenih do optimalnog broja, dodaje u ime novog vlasnika PIK Bečej Jovan Purar. Oko 1400 zaposlenih uspelo je da sačuva proizvodnju i rejting PIK Bečej. Razumljivo je što su svi zabrinuti za svoje radno mesto, za porodičnu egzistenciju, pa smo želeli da čujemo koji će kriterijumi biti da bi se zadržalo radno mesto.

-Kao prvo, broj zaposlenih će odgovarati stvarnim potrebama. Što se kriterijuma tiče, vrednovaćemo profesionalnost, odanost kompaniji i njihovu sposobnost da se prilagode jednom drugačijem, mi mislimo modernijem, načinu rada, zaključuje direktor MG Grupe Jovan Purar.

 

 

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević: Očekujem partnerstvo s novim vlasnikom

Među zainteresovanima za sudbinu PIK Bečej, po dva osnova, je i predsednik opštine Bečej Vuk Radojević. Jedan osnov je funkcija koju obavlja i, činjenica da od PIK Bečej mnogo toga zavisi u najvećoj potiskoj opštini, a drugi da je stručnjak u oblasti agrobiznisa.

-Očekujem da će novi vlasnik PIK Bečej prepoznati naš doprinos i doprinos Vlade Republike Srbije da PIK Bečej opstane i da ćemo u vremenu koje dolazi biti partneri. Kada kažem naš trud, onda prvenstveno mislim da je ova lokalna vlast prvi put PIK Bečeju omogućila da po pravu prečeg zakupa, na osnovu broja grla koja gaje u stočarstvu, zakupi oko 8.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Znajući da su do sada obrađivali oko 4.800 hektara ovakvog zemljišta, znači da smo im dali jasan stimulans, a sada i novom vlasniku, da nam je stalo da obrađuju što više zemlje i time zaposle veći broj radnika. Naša je želja da novi vlasnik zadrži celokupnu proizvodnju PIK Bečej i sačuva što veći broj vrednih radnika, rekao nam je predsednik bečejske opštine Vuk Radojević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име