Pályaválasztási kisegítő végzős nyolcadikosok számára

Az óbecsei Obrazovni Impuls Polgári Egyesület az iskolákban is bemutatta már az oktatási minisztérium által támogatott és kiemelt fontosságúnak minősített pályaválasztási tanácsadással foglalkozó projektjét. Az én szakmám az én választásom elnevezésű online platform a végzős nyolcadikosok számára nyújt segítséget.

-Úgy láttuk, hogy sem szerb sem pedig magyar nyelven nincs egy olyan átfogó tájékoztató, amely a végős diákok számára segítséget nyújthat a pályaválasztást illetően. A célunk az volt, hogy lehetővé tegyük a számukra, hogy csupán egy kattintással megtalálják mindazokat az információkat, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy a megfelelő döntést tudják meghozni a továbbtanulást és a szakmaválasztást illetően.

A kétnyelvű elektronikus segédanyag teljes körű tájékoztatást nyújt a diákoknak. A platform által megismerhetik a középfokú oktatás és képzés rendszerét, de a munka és a különböző szamák világát is.

A honlap kialakítását kutatómunka előzte meg. A tíz kérdést felölelő kérdőív, amelyet az óbecsei általános iskolák végzősei töltöttek ki, főként arra vonatkoztak, hogy hogyan tájékozódnak a tanulók a pályaválasztást illetően.

A platformon a szöveges segédanyagok és a videók mellett olyan tesztek és kvízek is találhatók, amelyek segítik a pályaválasztás előtt álló diákokat abban, hogy megismerjék saját személyiségjegyeiket és képességeiket.

A diákokkal való munkánk során felfigyeltünk arra, hogy tizennégy évesen még nagyon nehéz számukra eldönteni, hogy milyen szakmát válasszanak, illetve nehezen tudják felmérni a saját képességeiket. A projekt keretében erre is odafigyeltünk és a platform ebben is segítséget nyújt a diákoknak.

A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a legtöbb végzős a külső tényezők és a környezet hatására hozza meg döntését a továbbtanulást illetően.

Az elektronikus segédanyagot Vajdaság több általános iskolájában is bemutatják.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име