Miodrag Kostić vállalata 45 és fél millió eurót fizet a kombinát megvásárlásáért. Csütörtökön délben nyilvános árverésen került dobra a PIK Bečej mezőgazdasági kombinát.

A legtöbb helybélit foglalkoztató óbecsei vállalatért csak az MK Group és a Matijević húsfeldolgozó szállt ringbe. A 85 és fél millió euróra becsült kombinát kikiáltási ára ennek az összegnek a fele volt, és a kalapács végül Miodrag Kostić vállalatának, az MK Groupnak az ajánlatát ütötte le. A kombinát 45 és fél millió euróért kelt el.

A licitálás alig öt percig tartott, és amikor véget ért, Jovan Purar, az MK Group igazgatója nyilatkozott lapunknak: – Komoly és ambiciózus terveink vannak. A PIK Vajdaság talán legjelentősebb kombinátja volt, de az utóbbi időben gondokkal küszködött. A csődbiztosnak köszönhetően a vállalatot sikerült megmenteni, és azt gondolom, hogy a vételárral a hitelezők is elégedettek lesznek.

Azt a tervünk, hogy a PIK-ből egy modern, európai céget építsünk fel. Ezért mindannyiunknak sokat kell tennünk, de szükségünk lesz az önkormányzat támogatására is – mondta Purar. Az új tulajdonos a mintegy 3000 hektár, öntözőrendszerrel ellátott saját földterület mellett több mint 8000 hektár bérelt állami termőföldhöz is hozzájutott. Vuk Radojević óbecsei polgármester szerint ez megalapozhatja a PIK jövőjét. – A PIK a csődeljárás elmúlt négy és fél éve alatt a munkásoknak köszönhetően maradt talpon. A szerb kormány és az önkormányzat annyit tett ennek érdekében, hogy élve a törvény adta lehetőséggel a PIK-nek első alkalommal biztosított előnyt az állami földek bérbeadásakor, így jutott a kombinát a korábbinál jóval több, egészen pontosan 8500 hektár állami földhöz. Mi azt várjuk a leendő tulajdonostól, hogy egyrészt folytassa a PIK Bečej teljes körű gazdasági tevékenységét, másrészt hogy minél több munkahelyet megőrizzen. Hiszem azt, hogy ezzel a földterülettel ez lehetséges is lesz – jelentette ki a polgármester.

A csődbe jutott PIK-ben jelenleg körülbelül 1400-an dolgoznak, de több mint hatezerre becsülik azoknak a számát, akiknek a kombinát révén van egészségbiztosítása a községben.

Azt, hogy a szükséges elemzések elvégzése után mennyien kerülhetnek utcára, egyelőre nem lehet tudni. Purar elmondása szerint azoknak a munkájára egészen biztosan szükségük lesz, akik olyan helyen dolgoznak, ahol nem állhatnak le vagy nem szünetelhetnek a munkafolyamatok, így például a jószágtenyésztésben és a Flora konzervgyárban dolgozókra biztosan számítanak.

A munkások további száma a vállalat teljesítményétől és bővülésétől függ. Az MK Group a termőföld mellett egyébként a többi között farmokhoz, silókhoz, zöldségfeldolgozó üzemhez, halastóhoz és étteremhez jutott hozzá. A PIK által szállodaként üzemeltetett Fantast-kastély azért nem került kalapács alá, mert azt Bogdan Dunđerski földbirtokos a Matica srpskára hagyta, amely igényt is tart a kastélyra.

 

Forrás: Magyar szó

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име