Krov na objektu Mesne zajednice u Bačkom Gradištu prokišnjava već čitavu deceniju. Još je 2004. prvi put ukazano na to da je sanacija krova neophodna, a s vremenom problem se samo povećavao, kao i cifra potrebna za radove. Međutim, ni posle deset godina rešenja problema na vidiku nema.

 

Kada se posle kiše uđe u prostorije, izgleda kao da se uđe kod nekog ko drži piliće, ovim rečima Goran Popović, sekretar Mesne zajednice Bačko Gradište, opisuje situaciju.

Ranije je konkurisano kod ambasade Japana, ali, kako kaže sekretar MZ, verovatno su odbijeni zbog visine sredstava koja bi trebalo da se uloži. I građevinska inspekcija je reagovala, zabranivši korišćenje tih prostorija.

S godinama rastao je i iznos neophodan za rešenje problema. Pre deceniju procenjeno je da treba uložiti oko 500.000 dinara. Sada, samo za sanaciju krova, navodi naš sagovornik, treba da se obezbedi više od milion dinara.

– To sad nije samo krov, nego je i tavanica propala. Propao je i pod u svečanoj sali, koja je sada i zatvorena, a tamo se odlazi na sopstvenu odgovornost. Mi ne znamo u kakvom su stanju noseće grede i poprečne daske na kojima je blato, jer je tavan od blata, zbog izolacije, što ne predstavlja problem kada je suvo, već kada počne da vlaži. Stvorile su se i dve velike rupe na tavanu, pa se i nebo vidi. Tuda se uvuku i ptice, koje za sobom ostavljaju prljavštinu i izmet. Za potpunu sanaciju krova u svečanoj sali, sanacija kompletnog krova, sanacija plafona kod sekretara i u hodniku, došli smo do cifre do nekih 55.000 evra, što je oko 7.000.000 dinara, objašnjava Goran Popović.

Mesna zajednica sama problem ne može da reši, jer isopstvena sredstva već više od godinu nemaju, dok je uvođenje samodoprinosa, prema statutu, skoro neizdvodljivo. Iz bezbednosnih razloga ni spremačici nije dozvoljen pristup određenim delovima tog objekta.

Kako Popović kaže, svečana sala se proteže iznad matičareve kancelarije, pa je on predložio da se preseli u adekvatniji, suvi, prostor.

– Ako se dogode kiše kao u maju, možemo da očekujemo da će veliki deo prostorije koje koristi matičar biti poplavljen. Kod njega je proletos zaista bilo kritično stanje. Mi smo tada na pod svečane sale stavili foliju, kako voda ne bi curela do kancelarije, rekao je Popović.

Sekretar mesne zajednice je i lane tražio od lokalne samouprave da se u budžetu za 2014. godinu opredeli novac za namene sanacije, međutim, rečeno mu je da novca za to nema. Za potrebe popravke krova zahtevao je milion dinara, jer su toliko tamošnji limari procenili. Mimo pomenutih sanacija i popravki, idealno bi bilo rešiti i pitanje fasade.

Pitanje investicija u zgradu mesne zajednice u tom selu opštine Bečej otežava i to što je ona u fazi stavljanja pod zaštitu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име