Sve manje meštana Bačkog Petrovog Sela dolazi na zborove građana u tom mestu. Željnih da o seoskim nedaćama diskutuju sa predstavnicima lokalne vlasti je najmanje mladih. Sudeći prema izjavama žitelja, većina više ne veruje u obećanja političara. Mnogi problemi koji tište to selo, najveće po veličini i broju stanovnika u opštini Bečej, isti su godinama unazad. Od nedavno ih ima još.

Na jučerašnjem (4. decembar) zboru građana u domu kulture, kao prva tačka dnevnog reda, našla se sudbina pijace. Odlukom Skupštine opštine Bečej, a zbog toga što to novi zakon o lokalnoj samoupravi propisuje, Javno preduzeće „Komunalac“, umesto mesne zajednice, upravljaće i održavaće taj prostor, ali i vašarište. Žitelji sela time su nezadovoljni i traže rešenja kako se prihodi ne bi slivali u kasu bečejskog komunalnog preduzeća, već i u buduće u mesnu zajednicu.

Jedan od predloga je da Mesna zajednica „8. oktobar“ osnuje sopstveno komunalno preduzeće koje bi vodilo računa o pijaci i vašarište, te bi prihodi, koji su prema proračunima oko milion i po dinara na godišnjem nivou, ostali selu. U tom mestu kruži i peticija ovim povodom, koju su, kako je rečeno, inicirali meštani. Do sada je na taj način stav da se selu „ne oduzmu pijaca i vašarište“ izrazilo između 700 i 800 žitelja, a potpisi se i dalje prikupljaju.

– Raspitali smo se i prema našim saznanjima takav modus odlično funkcioniše u Novom Mileševu, Debeljači, Moravici, Idvoru i Malom Iđošu. Koga god da smo iz tih mesta pitali, svi su rekli da je to, da pod ingerencijom sela ostanu pijace i vašari, politička volja većine, odnosno opštinskih vlasti. Sigurno, ako bude dobre volje, i naš problem može da se reši na ovaj način, izjavio je Jožef Feldeši, predsednik Saveta mesne zajednice u Bačkom Petrovom Selu.

Nezadovoljni činjenicom da „epicentrom sela“ i vašarištem u buduće upravlja „Komunalac“, pojedinci su predložili i radikalna rešenja, i to referendum, na kom bi se našlo pitanje  izdvajanja sela iz opštine Bečej. Ipak, čuli su se i drugačiji predlozi. Naime, prema rečima Đerđa Rica, situaciju bi rešio petogodišnji moratorijum, tačnije, prelazno rešenje, a koje bi verifikovali nadležni, ali takvo da mesna zajednica ipak bude zadužena za pomenute prostore.

Zboru je prisustvovao i direktor Direkcije za izgradnju opštine Bečej Goran Matić. On je izjavio da bi se, time što bi „Komunalac“ preuzeo održavanje i upravljanje pijacom, uveo red u način trošenja prihoda, nadovezujući se na reči Feldešija, koji je rekao da se  novac od pijace troši na obnavljanja i donacije sportskim udruženjima i drugim organizacijama.

– Ne postoji evidencija o trošenju sredstava, a na ovaj način stvari će biti institucionalizovane. Osnovati komunalno preduzeće nije lako, izjavio je Matić. Eržebet Kinka, inače odbornica Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), podsetila je da je uređenje pijace pre nekoliko godina finansirao Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine. Ona je zasluge za renoviranje pripisala predsedniku SVM –a Ištvanu Pastoru i Imreu Kernu iz Fonda. S tim u vezi, član Opštinskog veća Dalibor Kekić je izjavio da zbor građana nije mesto za političku promociju.

Kekić je predložio da se zaključci sa zbora, kao i gorući problemi sela, predaju opštinskom veću, koje trenutno priprema nacrt lokalnog budžeta za narednu godinu. Sa tim su se složili i predstavnici mesne zajednice.

Potom se diskutovalo i o koordinatoru doma kulture. Naime, nakon što je ukinuto radno mesto domara, taj prostor mesecima unazad niko ne održava i stoji zapušten.

– Ovde se za nastupe priprema oko 300 dece i mladih. To je jedini prostor u selu gde deca mogu da dođu, da se druže i vežbaju. Dom kulture je sada prljav, gotovo na higijenskom minimumu. Osim domara, ovde je potreban i čuvar, jer je ovaj prostor obijan nekoliko puta, rekao je meštanin Saša Stajić. Na njegove reči se nadovezalo još par žitelja čija deca i unuci nekoliko puta nedeljno dolaze u dom kulture, izrazivši nezadovoljstvo zbog ove situacije.

Poslednje pitanje o kom se polemisalo bilo je vodosnabdevanje. Takoreći „večiti problem“ i dalje je velika briga žitelja Bačkog Petrovog Sela. Ne mala ulaganja i za to nedostatak novca u budžetu, mala naplativost računa za utrošak, a s druge strane izuzetno loš kvalitet vode, već duže vreme, prepreke su do pozitivnog rešenja situacije.

Naposletku, zaključak je da će sve rečeno biti preneto Opštinskom veću opštine Bečej, a da će se rešenja za goruće probleme razmatrati na prvoj narednoj sednici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име