U debeloj hladovini platana sve je bilo podnošljivije
U debeloj hladovini platana sve je bilo podnošljivije

Sportskim žargonom rečeno, jer se sve odvijalo u SC „Đorđe Tapavica Džoja“, het – trik manifestacije „Dan sela“ u Bačkom Gradištu uspešno je realizovan. Predivan ambijent u, ionako lepo uređenom sportskom centru, doprineo je da svi akteri, bez obzira na uzrast, ponesu izuzetne uspomene sa treće manifestacije u organizaciji Mesne zajednice Bačko Gradište.

A kad je reč o uzrastu, za sve je bilo po nešto.

Najmlađi su imali dečiji kutak, koji je kroz kreativne radionice u organizaciji Dečijeg vrtića „Labud Pejović“  i Bečejca Bojana Pejovića zaduženog za društvene igre, okupio pedesetak devojčica i dečaka, a na rekreativnom poligonu, postavljenom na travnatom fudbalskom terenu, sa tridesetoro dece radila je nastavnica fizičkog vaspitanja Ivana Savić.

Dečiji kutak je privukao dosta dece
Dečiji kutak je privukao dosta dece

Mlade je po podne privuklo takmičenje u sportskom obaranju ruku, popularno krbanje, a uveče, sa iste bine, atraktivan muzički program u kom su prvo učešće uzeli „folklorci“ kulturno-umetničkih društava „Đerđef“ iz Zrenjanina, „Đido“ iz Bečeja“, „Branko Radičević“ iz Siriga i domaći „Đerdan“, a posle toga celovečernji koncert popularnog OK benda.

Marija Kiš je skuvala najuskusniji svinjski paprikaš
Marija Kiš je skuvala najuskusniji svinjski paprikaš

Najzad, uzrasno gledano, meštane u srednjim i poodmaklim godinama najviše je privuklo takmičenje u kuvanju svinjskog paprikaša, ali su bili veoma zainteresovai i za kompletan večernji muzički program. Uvek atraktivno kulinarsko takmičenje okupilo je 28 ekipa i opojni miris iz kotlića dopirao je do obližnjeg centra sela, pa ne čudi što je ka pomenutom sportskom centru tekla reka meštana, ali i kola iz okolnih naselja. Iako je u subotu bilo toplo, u hladovini višedecenijskih platana nije smetala vatra ispod kotlića. A u njima se krčkao ukusni specijalitet, pa žiriju nije bilo lako da odluči koga će proglasiti najboljim.

-Odmah da kažem da su tri prvoplasirana specijaliteta skuvali naši Bačkogradištaci. Epitet pobednika ponelo je Udruženje žena sa kuvaricom Marijom Kiš u glavnoj ulozi. Drugo mesto osvojila je Pečenjara „Novaković“, a kuvar je bio je Slađan Novaković, dok je treće mesto pripalo ekipi „Gera i drugovi“ sa prvim kuvarom Šandorom Nađom. Sve tri ekipe nagrađene su gorionicima za butan i kotlićima različite zapremine. Kada je reč o kulinarstvu, dodala bih da su nam donirana po dva praseta i jagnjeta, koje je Pečenjara „Novaković“ ispekla na ražnju, ali meso nije prodavano, već su zainteresovani davali prilog u postavljenu kutiju i sav prikuljeni novac, ukupno 53.000 dinara, namenjen je lečenju trinaestogodišnjeg Alekse Prodanovića, koji je pre par meseci stradao u saobraćajnoj nesreći na putu od Bačkog Gradišta ka Bisernom ostrvu i još je u bolnici, saznali smo od sekretara MZ Bačko Gradište Emine Branjevarac.

Pobednik u apsolutnoj kategoriji Ivan Tuta Veselić i Jovan Živkov Andričin
Pobednik u apsolutnoj kategoriji Ivan Tuta Veselić i Jovan Živkov Andričin

I dok su vremešni meštani uživali u ukusu paprikaša i hladnom pivu, mlađima je u centru pažnje bilo takmičenje u sportskom obaranju ruku. Zahvaljujući partnerstvu s novosadskim klubom „Vitez“ i angažmanu njihovog člana Jovana Živkova Andričina, takmičenje u popularnom krbanju okupilo je 43 takmičara u amaterskoj konkurenciji žena i muškaraca i profesionalnoj kategoriji. Stigli su momci iz Beograda, Valjeva, Kaća, Kragujevca, Novog Sada, Šapca, iz Republike Srpske, pa je sve poprimili internacionalni karakter. Posebnu pažnju privuklo je prisustvo apsolutnog šampiona Srbije sa aprilskog prvenstva u Ubu Valjevca Ivana Tute Veselića (28), koji je opravdao renome i na „OPEN Bačko Gradište 2021.“ , jer je bio apsolutni pobednik u profi kategoriji preko 110 kilograma desne i leve ruke.

-Od 2011. godine sam počeo ozbiljno da se bavim ovim sportom, a poslednji pet godina sam među najboljima u Srbiji. Učestvovao sam i na brojnim međunarodnim takmičenjima. Na Svetskom kupu u Zagrebu bio sam drugi, a na evropskim i svetskim šampionatima sam se plasirao između 13. i 16. mesta. Raduje me što su, posle ozbiljne epidemiološke situacije, na sve strane počela da se održavaju takmičenja u našem sportu. Bila je žestoka konkurencije u Bačkom Gradištu i radujem se pobedi, rekao nam je Ivan Tuta Veselić.

Evo imena pobednika u svim kategorijama „OPEN Bačko Gradište 2021.“ – amaterska konkurencija žene: Sandra Matić (leva ruka) i Sofija Cvijović (desna ruka). Muškarci – do 80 kg Marjan Matić (obe ruke), do 90 kg Jovan Radojević (obe ruke), do 100 kg Jovan Živkov Andričin (obe ruke), preko 100kg Dušan Petrić (leva) i Aleksandar Šijačić (desna). U profi kategoriji pobednici su osvajali prva mesta u konkureciji obe ruke i to do 80 kg Nikola Pecić, do 90 kg Damir Anđelković, do 100 kg Nemanja Vesić i preko 100 kg Ivan Tuta Veselić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име